2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

1947-ben Tibetben látták Hitlert

2009. szeptember 1. 17:18 MTI

Adolf Hitlert Tibetben, a náci vezér első számú munkatársát, Martin Bormannt Brazíliában "látták" Berlin eleste után - legalábbis a brit elhárításhoz (MI5) befutott "szemtanúi" bejelentések alapján.

A brit nemzeti levéltár által a II. világháború kezdetének 70. évfordulóján nyilvánosságra hozott korabeli dokumentumok felfedik, hogy a brit titkosszolgálatnak gyakran milyen bizarr bejelentéseket kellett ellenőriznie a háború után.

Az egyik irat tanúsága szerint Nagy-Britannia párizsi nagykövetségét 1947-ben felkereste egy férfi, aki arról számolt be, hogy Hitler él, és tibeti szerzetesek között húzza meg magát. Az európai háború végnapjainak egyik legnagyobb rejtélye azonban sokáig az volt, hogy mi történt Bormannal, Hitler személyi titkárával, a náci párt kancelláriavezetőjével. Bormannt Nürnbergben - távollétében - halálra ítélték, ám akkor még senki nem tudta, hova lett, miután Berlin ostromának napjaiban nyoma veszett.

A most közzétett brit archív feljegyzések szerint az MI5 tisztjeit egyre jobban dühítették a mind vadabb bejelentések Bormann hollétéről. Az egyik titkosszolgálati tisztviselő 1947-ben ingerült feljegyzést írt arról, hogy Hitler egykori közvetlen munkatársát "szemtanúk" egyszerre vélik látni Svájcban, Bolíviában, Olaszországban, Norvégiában és Brazíliában. Egy német férfi, aki azt állította magáról, hogy Bormann személyi pilótája volt, 1949-ben arról tájékoztatta a párizsi brit nagykövetséget, hogy Marokkóban találkozott egykori főnökével. Bormann állítólag azt mondta neki, hogy Németország azért veszítette el a háborút, mert "túl humánus volt..."

Az MI5 "puszta kitalációnak" minősítette a bejelentést.

A Bormann-akta azonban a háború után még évtizedekig nyitva volt. Nyugat-Berlinben 1972-ben, egy építkezésen emberi csontok kerültek elő, és a hatóságok már akkor valószínűsítették, hogy a volt náci vezető maradványairól van szó, ezt azonban egy német bíróság csak 1998-ban, DNS-vizsgálatok elvégzése után mondta ki jogerősen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár