2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Angol mintára szervezkednének a műemlékvédők

2009. augusztus 28. 09:46 Kovács Olivér

Az érdeklődők, a civil szervezetek és a műemlékes szakma számára is érdekes szervezetet hívna életre Révész T. Mihály, a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója. A példa a brit National Trust, ám azt a magyar igényekhez - és lehetőségekhez - igazítanák.

„Szeptemberben kezdődnek a tárgyalások a szervezet megalapításáról, amelynek a pontos társasági formája és a neve egyelőre még nincs meg” - mondta el a műemlékem.hu-nak Révész T. Mihály. Az ötletgazda hozzátette: biztos, hogy nem „műemlékpárt” lesz a neve, hiszen olyan komplex rendszer létrehozása a cél, amely egyszerre nyerheti el a szakma, a civil szervezetek és a társadalom támogatását.

„Akár a gödöllői kastélyba szervezett romtúráknak, akár a Várkert Kioszk melletti ciszternák bemutatásának az elsöprő sikere megmutatta, hogy létezik a társadalomnak egy olyan rétege, akik többre és másra kíváncsiak, mint amit az épített örökségünkből meg szoktunk mutatni nekik. Márpedig ilyen bemutatókat, különböző helyszíneken, rendszeresen lehetne tartani a szervezethez csatlakozók számára” - jelentette ki Révész T. Mihály.

A szervezet azonban nem csupán egy turisztikai vállalkozás lenne, hiszen cél az is, hogy olyan láncot fűzzenek fel a bemutatásra méltó műemlékekből, amely tudásközpontként is működne, vagyis az intézményes tagok egymást segíthetnék a pályázatoknál, a közös programok szervezésében. A szervezet összeállítaná a műemlékes szakma segítségével azt a listát is, amely segítené a kirándulókat, utazókat, hogy az ország mely szegletében milyen műemlékeket érdemes feltétlenül felkeresniük, ráadásul a belépődíjakból a civil tagok árengedményt kaphatnának.

„Egyelőre embrionális állapotban van a szervezet, azonban jelenhetem: a sejtosztódás már megkezdődött” - tette hozzá a kastélyigazgató, aki reméli, hogy néhány héten belül konkrétumokkal állhatnak a nagyközönség elé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár