2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Vidáman integet a virtuális Mona Lisa

2009. augusztus 27. 18:15 MTI

Arcán a sokat megcsodált sejtelmes mosollyal, integetve válaszolgat - mandarin nyelven - a látogatók kérdéseire Mona Lisa legújabb, digitális változata egy kínai kiállításon, amely a modern technológiák segítségével életre keltett klasszikus és antik művészeti alkotásoknak ad otthont.


A múlt héten Pekingben megnyílt World Classic Interactive Arts Exhibition elnevezésű kiállítás hatvanegy klasszikus, illetve antik műalkotás digitális és interaktív változatát mutatja be. A régi mesterek, híres festők és szobrászok munkáinak modern változatai egy dél-koreai galéria megrendelésére készültek.

Vang Hiúnak, a kiállítás szervezőjének elmondása szerint két évbe telt, mire a műalkotásokat Kínába szállították. "Ebben az egészben az a különleges, hogy első alkalommal ötvözik egy kiállítás keretein belül a háromdimenziós, a holografikus és a hangfelismerő technológiákat" - közölte.

Miként a Leonardo da Vinci által festett eredeti, 16. századi alkotás a párizsi Louvre-ban, úgy a digitális kiállításon is a mandarinul társalgó Mona Lisa vonzza a legtöbb érdeklődőt. A látogatók koráról és életéről kérdezhetik a hölgyet, aki még arról is beszámol, hogy miként esett újra teherbe egy gyermek elvesztése után, és milyen egyéb szomorú, illetve boldog pillanatok érték őt életében. Sőt még azzal is tisztában van, hogy sokan meglehetősen rejtélyesnek tartják a mosolyát.

A kiállításon helyet kapott Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című festményének modern változata is, amelyen Jézus az apostolokkal beszélget, illetve fel-alá járkál a digitális vásznon. Láthatók még görög és római istenségek antik szobrainak életnagyságú modern variánsai is: erényeikről és saját szépségükről zengenek dicshimnuszokat, közben pedig különböző pózokba vágják magukat, hogy ámulatba ejtsék a közönséget.

"Én képzőművészetet tanultam a főiskolán. A műtermekben ezek mind csak szobrok, itt azonban életre keltek és körülöttünk mozognak. Teljesen bámulatos és életszerű" - vélekedett egy látogató.

Integető Mona Lisa a BBC videójában

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár