2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Majdnem elázott a Mona Lisa

2009. május 8. 12:28

1963-ban, amikor a Gioconda a Metropolitan Múzeumban vendégeskedett, a meghibásodott tűzriasztó rendszer órákig áztatta a híres kép üvegdobozát - olvasható az évtizedekig elhallgatott titok az intézmény egykori vezetőjének emlékirataiban.

Leonardo leghíresebb, valószínűleg Lisa Gherardinit ábrázoló festményét 1963-ban első alkalommal vitték az Egyesült Államokba. A festményt az SS France óceánjárón, egy vízhatlan bőröndbe zárva szállították át az óceánon, majd amikor megérkezett New Yorkba, rendőrök és a titkosszolgálat ügynökei kísérték a washingtoni Nemzeti Galériába, ahol Kennedy elnök feleségével együtt vett részt annak kicsomagolásán - olvasható a The Art Newspaper cikkében.

A híres alkotást február 7-én mutatták be a nagyközönségnek a Metropolitan Múzeumban, és azt alig pár hét alatt egymillióan tekintették meg. Egy éjjel azonban a tűzriasztó rendszer meghibásodása miatt a Mona Lisát rejtő üvegdobozt több órán át áztatta a víz - derül ki az intézmény egykori igazgatója, Thomas Hoving visszaemlékezéseiből, amelyek az Artnet honlapon, folytatásokban olvashatók.

Dr. Hoving 1963-ban az intézmény középkori részlegét vezette, és egyik nap, amikor nyitás előtt megérkezett a múzeumba, azt vette észre, hogy kollégái törülközőkkel rohannak a képet őrző terembe. A leírás alapján arra sosem derült fény, hogy a tűzjelző miért hibásodhatott meg. Mindezt az őrök sem vették észre: a fekete-fehér monitorokon egyébként is szürkés képen nem látszott a folyamatosan permezető víz. Hoving leírása szerit a képnek nem esett baja: azt azt takaró vastag üveg ugyanis egyfajta esőkabátként megvédte a károktól.

Henry Gentle restaurátor szerint ha nem védte volna üveglap a képet, nagyon komoly károk érhették volna az értékes alkotást. Szerinte azonban hasonló esetek minden múzeumban előfordulhatnak, így nagyon fontos a hasonló alkotások körültekintő védelme.

Az eset azonban csak egy, a Mona Lisa kalandos történetéből: a Leonardo által 1516-ban Franciaországba vitt képet 1911-ben például ellopták a Louvre-ból, és a mű csak két évvel később került csak elő. A Louvre-ban A da Vinci-kód örült turistaáradata óta egyébként egy megerősített állvánnyal védik a reneszánsz zseni által megfestett női alak titokzatos mosolyát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár