2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megleshetjük a fertődi Esterházy-kastély restaurátorait

2009. augusztus 27. 17:20 MTI

Augusztus végén elindult az ország egyik legnagyobb örökség-turisztikai fejlesztése az Esterházy-kastélyban. A mintegy 4 milliárd forintos beruházás 90 százaléka uniós támogatással valósul meg, így a műemlékegyüttesben 2013-ra megnyílhat az Eszterháza, Közép-Európai Kulturális Központ.

A munkálatok közben a kastély folyamatosan látogatható marad, ám a látogatók nem a szokványos útvonalakon juthatnak be a kiállításokra, hanem kulisszákon, rejtett lépcsőházakon keresztül. Kuriózuma lesz ennek a közel öt évig tartó időszaknak, hogy olyan útvonalak is megnyílnak a látogatók előtt, ahol megleshetik munka közben a restaurátorokat. A fertődi Esterházy-kastélyban a projekt teljes ideje alatt is folytatódik a Haydn zenei fesztiválsorozat nyaranta.

Az Eszterháza, Közép-Európai Kulturális Központ I. fejlesztési ütemének kivitelezési munkálatai augusztus 27-én kezdődtek el a belső díszlépcsőház, a Sala Terrena (nyári hűsölő) és a nyári ebédlő restaurálásával. A nyári zenei évad zárása után, szeptember 21-től restaurátorok dolgoznak a zeneteremben és a díszteremben is. Október 1-jétől a belső díszudvar parkosítása kezdődik meg. Az I. fejlesztési ütem során 2011-ig fokozatosan megújulnak a déli nagy park felőli homlokzatok, rekonstruálják a bábszínház tetejét és egy parkolót is építenek.

Dr. Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója hangsúlyozta, hogy a munkálatok alatt is folyamatosan látogatható lesz a műemlékegyüttes. Szeptember 1-jétől fokozatosan új útvonalakon járhatják be a kastélyt a vendégek, akik nem látnak kevesebbet a kastély kiállításaiból, mint korábban, viszont 10-15 perccel megnövekszik a látogatási idő. Némi kényelmetlenséget jelenthet ez, ám kárpótlásul az érdeklődők a kulisszák mögé is bepillanthatnak, sőt kevéssé ismert helyeket is bemutatnak számukra. Így többek között megnézhetik munka közben a restaurátorokat a díszteremben és a nyári ebédlőben. A kastélyban működő szolgáltatások, a külön túravezetések, az ajándékbolt, a kávézó, a tourinform iroda és a "parktaxi" zavartalanul működik tovább.

A projekt I. fejlesztési üteme a tervek szerint 2011-ben zárul. Az 1.6 milliárd forintos beruházást a kormány 2007 novemberében kiemelt projektként nevesítette, ami lehetőséget teremtett arra, hogy 90 százalékban uniós forrásból újulhasson meg az európai hírű egyedi műemlék. A most induló helyreállítási-fejlesztési projekt első ütemét követi a fejlesztés második üteme 2,4 milliárd forintos keretben. Ennek során a többi között tovább bővül a felújított épületek száma és a kastélypark egy része, valamint a két kamarakert is megújulhat. Fogadóközpont épül, amely egyrészt kiszolgálja a kastélyba és a világörökségi területre érkezőket, valamint a régió turisztikai központja lesz. A második ütem megvalósulása után az Esterházy-kastély európai színvonalú központjává válik a Fertő-táj világörökségi területnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár