2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A tényeknél is erősebb a hollywoodi történelemhamisítás

2009. augusztus 10. 15:33 The Daily Telegraph

A hollywoodi filmek történelemképe akkor is hatásosabb a gyerekek számára, ha az iskolában már megtanulták a mozivásznon látott események mögötti valóságot - derül ki egy új kutatásból.

A kutatás rávilágított: a filmek olyannyira hatásosak, hogy sokszor minden könyvnél döntőbb befolyással vannak a múltismeretre. Éppen ezért a gyerekek akkor is inkább a filmeknek hisznek, ha az azokban bemutatott tények hamisak, hiába állítják tanáraik vagy tankönyveik épp az ellenkezőjét.

A kutatást vezető Andrew Butler szerint nagyon hasznos lehet, amikor a filmek helyesen mutatják be a múltat. Ez igaz azonban az ellenkezőjére is: a hatásos ábrázolás akkor is jobban megragad, ha tele van ferdítésekkel és nyilvánvaló hazugságokkal. A Psychological Science című szaklapban megjelent tanulmány így kiemeli: bár nagyon fontos a filmek felhasználása az oktatásban, a tanárok jobban teszik, ha azok előtt bemutatják az alkotás hibáit is. A filmek ráadásul furcsa képet alakítanak ki a diákokban: így vannak, akik szerint 1899-ben az amerikai elnök, Denzel Washington felkerekedett, és Anna Frank vezette csapataival partraszállt a nácik által elfoglalt Új-Zélandon.

Anne-Elisabeth Moutet, a Daily Telegraph-ban közzétett cikkében azonban úgy véli, hogy a problémát túldimenzionálják, hiszen mindez évszázadok óta jelen van az irodalomban is. A történelmi témákat felhasználó írók ugyanúgy történelmet írnak és hamisítanak, mint a filmesek, így Kleopátra és III. Richárd történetét többen ismerik Shakespeare műveiből, mint a történelmi szakirodalomból. Szerinte az irodalom mindent átértelmezett, így például a Henryk Sienkiewicz Quo Vadis című regényében bemutatott Néró is népszerűbb, mint az ókori auktorok által bemutatott figura. Moutet szerint a kutatás arra sem tér ki, hogy bár ezen filmek lehet, hogy történelmet hamisítanak, mégis sokakban felkeltik fel az érdeklődést a történelemtudomány iránt is.

A témát korábban mi is körbejártuk: előbb bemutattuk, hogy pontatlanságuk miatt szeretjük a történelmi filmeket, majd felelevenítettük a hitelesség csapdájában vergődő alkotások titkait, míg végül megnéztük, hogy milyen, amikor a történelem csak díszlet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!