2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Viktoriánus víziló egy londoni könyvtárban

2009. augusztus 6. 09:55 The Guardian

Korábban alig ismert, 19. századi fotókat állítanak ki a British Library-ben: bár az intézménynek közel 350 ezer fénykép van a birtokában, azokat még sosem mutatták be a nagyközönségnek.


A könyvtár vizuális anyagaiért felelős John Falconer szerint bár a 19. századi fényképek világklasszis kollekciójával rendelkeznek, azok legtöbbjét a nagyközönség még sosem láthatta: a helyzeten az október 30-án nyíló kiállítás változtathat majd. Falconer szerint az általuk összeválogatott képek a kor problémás kérdéseit mutatják be, így a tárlókban a tudományos vívmányok, az iparosodás és a gyarmatosítás korának világa elevenedik majd meg.

Így láthatók lesznek péládul William Henry Fox Talbot kalotípiái (a kalotípia vagy talbotípia egy fotográfiában használt pozitív illetve negatív képrögzítési eljárás megnevezése.) is: a férfi sok növényt, épületet vagy épp tájegységet fényképezett végig. A látogatók a képeken a fotózás divatjait is felfedezhetik: míg az 1850-es években a tájképek voltak népszerűek, az 1860-as években a hírességek portréi lettek kelendőek.

A mindehhez szükséges képek felkutatásakor igazi gyöngyszemek is előkerültek, így Lady Alice Mary Kerr a tudományos kutatás számára alig ismert képeit is előásták, míg egy másik felvételen például Obaysch, az 1852-ben megörökített víziló látható, akit ekkor vittek a londoni állatkertbe. A képek a tudományos élet fejlődését is bemutatják, így vannak olyan fotók, amelyeken Guillaume Duchenne de Boulogne francia neurológus elektromosságot vezeti pácienseibe, hogy lemérje annak hatását. A kiállítás egyben bemutatja, hogy a kor fotográfusai bár nem Robert Capához hasonlóan szaladtak az első sorokban, gépeikkel mégis ott voltak a Krímben, vagy Indiában, a szipoj-lázadás ütközeteiben.

A Capturing the 19th Century in Photographs című tárlat 2009. október 30-tól 2010. március 7-ig lesz látogatható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár