2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Virtuális utazás a Holdra

2009. július 13. 16:54 MTI

Az első embert Holdra juttató űrhajó indításának 40. évfordulója alkalmából az interneten valós időben lehet majd visszajátszani az Apollo-11 misszióját.

A John Fitzgerald Kennedy Elnöki Könyvtár és Múzeum támogatásával létrejött WeChooseTheMoon.org oldalt houstoni idő szerint csütörtökön reggel 8 óra 2 perckor (közép-európai idő szerint csütörtök délután 2 óra 2 perckor), 90 perccel az Apollo-11 negyven évvel ezelőtti elindításának időpontja előtt nyitják meg.

A több mint nyolc napig tartó expedíció útját a fellövés előtti készületektől, a Hold körüli pályára álláson és a holdkomp leválásán át az űrhajósok és a földi irányítás között elhangzott üzenetekig a misszió honlapján lehet majd nyomon követni. Az "élő" közvetítést twitteres hírfolyam követi, a fontosabb lépésekről, mint például a Holdkomp leszállása, email figyelmeztetést lehet kérni.Az Apollo-11 küldetéséhez kapcsolódó fontosabb lépéseket rövid videókkal és az eseményeket magyarázó animációkkal egészítik ki a honlapon, amelyről a múzeum többi oldala, beleértve Kennedy elnök kongresszus előtti 1961. május 25-i beszéde is elérhető. A néhai elnök abban jelentette be, hogy az Egyesült Államok az évtized végéig embert kíván a Holdra juttatni.

Neil A. Armstrong parancsnok, Michael Collins és Edwin E. Aldrin űrhajós útját akkoriban csak a televízió- és rádióközvetítések segítségével lehetett végigkísérni. Becslések szerint a Holdra szállást világszerte mintegy 528 millió ember látta élőben.

Ezzel párjhuzamosan virtuális utazásra hívja a Holdra szállás 40. évfordulója alkalmából az Űrvilág hírportál olvasóit, hogy az internet segítségével "térjenek vissza" 1969-be, és "élőben" kövessék végig az űrkutatás eddigi egyik legfontosabb eseményét, az Apollo-11 útját. A hírportál hétfői közleménye szerint a virtuális űrutazás során a visszaszámlálástól a visszaérkezésig rendszeres, fiktív, de a 40 éves időkülönbségtől eltekintve percnyi pontos "élő" tudósításokkal jelentkeznek. "Eljátsszuk, mintha annak idején már lehetett volna valós idejű, internetes közvetítést szervezni. Így - egyeseknek újra és kicsit másképp, másoknak először - átélhetővé szeretnénk tenni az akkori eseményeket" - hangsúlyozza az Űrvilág közleménye.

A hírportál felkérte Dancsó Bélát, a Holdséta című könyv szerzőjét, hogy repítse vissza az érdeklődőket a múltba, és "élőben" tudósítsa" az Apollo-11 útját, amelynek során Neil Amstrong és Edwin Aldrin a Hold felszínére lépett. A tervek szerint Dancsó Béla a Time magazin 40 évvel ezelőtti újságírójának a bőrébe bújva, izgalommal figyeli a Holdra szállás eseményeit. "Ugyanakkor kis keretes írásokban - szintén Dancsó Béla tollából - megpróbálunk akkori magyaros sajtószemmel is megemlékezni a dolgokról. Ezek az írások is fiktívek, azaz nem jelentek meg 40 évvel ezelőtt" - emeli ki a közlemény.

A múlt megidézése mellett a hírportál felkért néhány neves hazai szakembert, hogy 40 év távlatából elevenítse fel személyes emlékeiket, mondják el, hogy miként látják az 1969-es Holdra szállást. Személyes élményeit meséli el többek közt Almár Iván csillagász, a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) örökös tiszteletbeli elnöke és Horváth András, a MANT alelnöke. A fiatalabb generáció szemével tekint vissza többek közt Galántai Zoltán tudománytörténész és Frey Sándor csillagász, a MANT főtitkárhelyettese. A közlemény szerint az Apollo-11 útjának minden napjára jut majd egy ilyen - alkalmanként színes, máskor gondolatébresztő - írás is.

A "közvetítés-sorozat", amely július 15-én reggel, harmincnégy és fél órával az Apollo-11 felbocsátásának 40. évfordulója előtt indul és egészen július 24-ig tart.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár