2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amerikai mítoszok július 4-ről

2009. július 4. 10:26

A mítoszgyártás alól a rövidke amerikai történelem sem kivétel. Az Egyesült Államok polgárai igen büszkék függetlenségi háborújukra és szabadság-eszményükre, amiben igazuk is van. Néhány, a köztudatban elevenen élő dologban viszont nagyot tévednek. Lássuk hát, milyen hitek és tévhitek kötődnek július 4-éhez!

A függetlenséget július 4-én jelentették be - hamis

A valóságban a függetlenséget a Kontinentális Kongresszus kiáltotta ki, méghozzá 1776. július 2-án. Másodikán éjszaka a Pennsylvaniai Evening Post közölte a nyilatkozatot: "A mai napon a Kontinentális Kongresszus létrehozza a Független Gyarmatok Szabad és Egyesült Államait". De akkor mi történt negyedikén?

Az ekkor kiadott és aláírt dokumentum (Thomas Jefferson Függetlenségi Nyilatkozata) csak legalizálta a Kongresszus két nappal korábbi döntését. Így történhetett meg, hogy Jefferson kommünikéjének megjelenése elhomályosíthatta magának az eseménynek a tényét.A függetlenség első megünneplése néhány nappal később történt. A Kongresszus július nyolcadikáig várt, amikor Philadelphiában nagy ünnepséget rendeztek, parádéval és díszlövésekkel. Amikor George Washington, és New York közelében állomásozó csapatai erről értesültek, másnap, azaz kilencedikén ünnepeltek. Georgiában csak augusztus tizedikén tudták meg az örömteli eseményt, így ekkor tartották meg a függetlenség ünnepét. Az egykori gyarmattartók, az angolok pedig csak augusztus harmincadikán, tehát nagyjából két hónappal a nyilatkozat után értesültek a fejleményekről - ám ők vélhetőleg nem ünnepléssel reagáltak rá.

A függetlenség kikiáltása utáni napon (azaz július harmadikán) John Adams a következőket jósolta, feleségének Abigailnek írt levelében: "1776. július másodika lesz a legemlékezetesebb Epocha (évforduló) Amerika történetében. Hiszem, hogy megtisztelik és megbecsülik majd nemzedékeken át, mint egy nagy ünnepi fesztivált". Ezt a dokumentumot aztán később, a 19. században "csendben korrigálta" egy történész, és azt az újdonságot tette a levélbe, hogy "az ünnepségek majd nem másodikán lesznek".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár