2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Vasfüggönyemléknap Budapesten

2009. június 24. 21:25 MTI

Több mint 30 ország részvételével emlékeznek a vasfüggöny átvágására az esemény huszadik évfordulója alkalmából szombaton Budapesten. Az egész napos programsorozat részeként emlékülést tartanak az Országházban, és díszelőadást rendeznek az Operaházban.

A magyar közjogi méltóságok meghívására több mint harminc országból érkeznek magas rangú vendégek. A megemlékezésen részt vesz mások mellett az albán, az osztrák, a finn, a német, a svájci és a szlovén államfő is. Csehország és Lettország pedig miniszterelnöki szinten képviselteti magát. Szlovákiából, Ausztriából és Szlovéniából a köztársasági elnök, Horvátországból a törvényhozás, a szábor elnöke, Romániából a szenátus alelnöke és a kulturális miniszter, Lengyelországból a szejm elnöke vesz részt a megemlékezésen.

Az előzetes visszajelzések szerint Szerbiából és Ukrajnából nem érkeznek magas rangú vendégek, Oroszország sem képviselteti magát a legmagasabb szinten a rendezvényen. Az Egyesült Államok kongresszusi delegációt küld a megemlékezésre. Az ünnepségen a Vatikán és a Szuverén Máltai Lovagrend képviselői is jelen lesznek.

Az emléknap programja 10 órakor kezdődik a Kossuth téren zászlófelvonással és katonai tiszteletadással, a magyar közjogi méltóságok és külföldi vendégek részvételével, majd délelőtt 11 órakor folytatódik az emléküléssel. Az eseményen felszólal Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, valamint Sólyom László köztársasági elnök is. Az emlékülésen várhatóan beszédet mond mások mellett Horst Köhler, a Német Szövetségi Köztársaság szövetségi elnöke, Heinz Fischer, az Osztrák Köztársaság szövetségi elnöke, Tarja Halonen finn elnök, Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter és Wolfgang Schüssel volt osztrák szövetségi kancellár is. Az emléknapot a Magyar Állami Operaházban tartandó díszelőadás zárja, ahol - a színpadi műsort megelőzően - beszédet mond Bajnai Gordon miniszterelnök és - a meghívott külföldi vendégek nevében - Jan Fischer, a Cseh Köztársaság miniszterelnöke.

Szombaton és vasárnap az Andrássy útra látogatók egész napos szabadtéri fotókiállítást tekinthetnek meg a 100-féle rendszerváltás címmel meghirdetett fotópályázat nyertes alkotásaiból. A június 27-i rendezvények a második állomását jelentik annak az ünnepségsorozatnak, amely június 16-án kezdődött Nagy Imre újratemetésének évfordulóján. A harmadik, utolsó állomás október 23-a, a Magyar Köztársaság kikiáltásának évfordulója lesz. A kancelláriaminiszter korábbi tájékoztatása szerint a rendezvénysorozat megszervezésére körülbelül bruttó 190 millió forint áll rendelkezésre, de ezt a kabinet nem kívánja felhasználni teljes egészében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár