2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem kérnek a görögök a kölcsönmárványokból

2009. június 12. 11:26 MTI

A görög kulturális miniszter visszautasította a British Múzeum azon ajánlatát, hogy a londoni intézmény három hónapra kölcsönadná Görögországnak a Parthenon náluk látható márványait.

Antonisz Szamarasz szerint ha elfogadnák az ajánlatot, az azt jelentené, hogy lemondanának a kétszáz éve Londonban látható, két és fél ezer éves szobrok hazaszállítása iránt támasztott igényéről. Görögország ugyanis azt reméli, a British Múzeum Parthenon részlegét egy napon kiállíthatják majd a jövő héten nyíló új múzeumban, együtt a helyben megmaradt Akropolisz-emlékekkel. Szamarasz egy csütörtökön közzétett nyilatkozatában közölte, tárgyalásokat készítenek elő arról, milyen görög antikvitásokat adnának a British Múzeumnak a parthenoni márványokért cserébe, ha azok végül visszakerülnek oda, ahová tartoznak.

Világszerte közvetített, hatalmas ünnepséggel nyitják meg június 20-án, szombaton az új Akropolisz múzeumot Athénban. Az Akropolisz lábánál elhelyezkedő háromemeletes, 25 ezer négyzetméteres múzeum építése több mint tizenegy évig tartott Bernard Tschumi svájci sztárépítész tervei alapján. Az épületből csodálatos, szabad kilátás nyílik a görög főváros jelképére. Görögország szerint az új múzeum megnyitásával már nem lehet magyarázat arra, miért ne adná vissza Nagy-Britannia a hiányzó történelmi-építészeti emlékeket. A British Múzeum eddig azzal indokolta a kérés visszautasítását, hogy Görögországban nincs megfelelő hely a fríz darabjainak megőrzésére. Ezért a fennmaradt 96 darabból 56 még mindig a londoni múzeumban található.

A 19. század elején Lord Elgin, az akkori konstantinápolyi brit nagykövet az Akropoliszon lévő Parthenon és egyéb műemlékek legjobb állapotban megmaradt részeit lefűrészeltette és Angliába szállíttatta. Athén már több mint negyed évszázada követeli a visszaszolgáltatásukat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár