2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

A közös történelem összeköti a magyarokat és a szlovákokat

2009. június 11. 21:40 MTI

Magyar és szlovák történészek közösen készítenek iskolai történelemkönyvet, amely a tervek szerint még ez év végén megjelenik - mondta Kiss Péter, a társadalompolitikai koordinációért felelős tárca nélküli miniszter és Dusan Caplovic szlovák miniszterelnök-helyettes a szlovákiai Rozsnyón, ahol Közös történelem - közös jövő címmel tudományos konferenciát rendeztek csütörtökön.

Közös a múlt, közös a történelem, közös a jövő - hangoztatta a két politikus a rozsnyói városházán megrendezett tanácskozáson. Kiss Péter úgy vélekedett: nemzeti hovatartozástól függetlenül sokan gondolják úgy, hogy mivel egymás mellett élünk, az együttműködésre kell helyezni a hangsúlyt, így érhetünk el közös sikereket. Dusan Caplovic kifejtette: olyan partnerségi modellt kell kialakítani, amely túlmutat a "nacionalista akadályokon".

A konferencián - amelyen számos magyar és szlovák történész vett részt - a szlovák miniszterelnök-helyettes arról szólt, hogy a történelem, a sors, a közös keresztény értékek egyaránt összekötik a két nemzetet, és nagyon gyakran a nemzeti kultúrát is. Mint mondta: ezek az értékek európaiak. A közös történelmet objektíven feldolgozó könyvnek olyannak kell lennie, amely felhasználható a felnövekvő generáció képzésére - hangoztatta a szlovák politikus, hozzátéve: a kiadvány a sokszínűséget tükrözi majd.

Bár közös a történelem, a nézetek több tekintetben nem fedik egymást. A történelem nemcsak a győztesek történelme, hanem a veszteseké is - tette hozzá, fontosnak minősítve a kölcsönös megértést és a kölcsönös megbocsátást. A két nép, a két nemzet, az összekötő történelem, a kultúra itt volt, itt van, s itt lesz - szögezte le a szlovák miniszterelnök-helyettes.

Kiss Péter a Jóakarat-játékokat hozta fel példaként beszédében. Megfogalmazása szerint a sportolók ezeken a játékokon a közös előrelépés, az együttműködés érdekében vetélkednek egymással. A tudományban is lehetséges ilyen együttműködés, s akkor miért ne volna lehetséges a közéletben és a politikában is? - tette fel a kérdést. Ehhez azonban sokak jóakarata kell - hangoztatta a társadalompolitikai miniszter, aki mindehhez hozzáfűzte: a munka, amelyet a két ország, történészeik elindítottak, biztosan hozzájárul ahhoz, hogy új fejezet nyíljon Magyarország és Szlovákia kapcsolatában.

A miniszter a közös történelemkönyvet szellemi alapkőletételnek nevezte. Mint mondta, a két népnek van már annyi tapasztalata, hogy az alapkőletételt hosszú évek, évtizedek építkezési munkája kövesse, "sok-sok évnek kell még eltelnie, hogy a májusfát ki lehessen tűzni".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár