2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

NDK-s találkozót tartottak Balatonlellén

2009. június 7. 10:41 MTI

Több mint ötszázan gyűltek össze a vasárnapig tartó, hétvégi balatonlellei múltidéző, időutazó NDK-s találkozón azok közül, akik 1967 és 1983 között egy államközi szerződés keretében az egykori Kelet-Németországban, a Német Demokratikus Köztársaságban dolgoztak évekig.

A szombati megnyitón az éneklő, egyen-pólókat viselő résztvevők retro kiállítást rendeztek régi tárgyaikból. A programsorozat részeként az MZ klub Hungary motorosai vonultak fel egy Trabanttal a találkozónak otthont adó Hotel Lelle körül, akiket olykor egy NDK-s rendőrnek öltözött férfi igazoltatott a nézőközönség nagy derültségére. A szervezők a szálloda előtt a magyar zászló mellé felhúzták az NDK volt lobogóját.

A becslések szerint 35-40 ezer magyar fiatal dolgozott az egykori NDK-ban egy hajdani államközi szerződésnek köszönhetően, akik között minden várakozást felülmúló érdeklődés mutatkozik a közös nosztalgiázás iránt - derült ki Zsebényi József, az idén megalapított NDK-s magyarok Egyesületének elnökének beszámolójából. A szerveződés 2007-ben kezdődött az ndk.hu közösségi portál beindításával, amelynek már több mint 1600 tagja van. A lellei a volt NDK-s magyarok második országos találkozója.

Az NDK-ban nevelőként éveket eltöltő Zsebényi József szerint az internet tette lehetővé a régi közösségek felélesztését. Akad több olyan baráti társaság is, akik a találkozókon kívül is évtizedek óta összejárnak, mert összekovácsolta őket, hogy szoros egymásrautaltságban töltötték el a legszebb fiatal éveik egy részét - mondta az egyesületi elnök.

A találkozóra meginvitált nyugdíjintézeti szakember arról nyújt tájékoztatást a résztvevőknek, hogy miként számítják be a nyugdíjba az NDK-ban töltött éveket. A program része lesz a berlini fal leomlásáról készült film megtekintése, valamint beszélgetés Bedő Iván újságíróval, aki annak idején a rádió tudósítójaként dolgozott Berlinben.

Az NDK-s magyarok Egyesülete azt tervezi, hogy levéltári kutatásokba kezd annak kiderítésére, hova és mennyi magyar fiatalt küldtek ki annak idején 3-3 éves szerződésekkel, és mi lett azokkal a kelet-németekkel, akik az államközi szerződés értelmében Magyarországon dolgoztak évekig.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár