2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szociális vitát élesztettek fel a történelmi térképek

2009. május 26. 10:46 The Daily Telegraph

Komoly felzúduláshoz, és tiltakozásokhoz vezetett Japánban, hogy a Google keresőóriás műholdas képkezelő programjába olyan archív történelmi térképek is bekerültek, amelyek a szociális megosztottság korát, és a társadalom egyik ma is leginkább lenézett rétegének problémáit elevenítik fel.

A Google Earth térképkezelő program bekapcsolható rétegei (layerei) között több történelmi térkép is szerepel, így ezek közé kerültek azok az alkotások is, amelyek az ország feudális időszakának egyik, a mai napig kibeszéletlen fejezetével kapcsolatosak.

Az egykor Tokió, Oszaka és Kiotó meghatározott kerületeiben élő burakuminok, azaz tisztátlanok az elmúlt évszázadokban kitaszítottként végezték a sokak által lenézett és alantas munkákat. A Google azonban az ő lakhelyeiket is tartalmazó térképeket automatikusan tette fel adatbázisába: sokak így meglepve tapasztalták, hogy a 17. századi térképek még „szennyes város” néven hivatkoznak a területre.

A kérdés különösen érzékeny a szigetországban, mert a régi előítéletek megmaradtak: Japánban ma a legtöbb nagyvállaltnál az állásokra jelentkezők hátterének vizsgálatánál azt is ellenőrzik, hogy van-e burakuminok felmenőjük, illetve nagyon sok cég foglalkozik ma is a származás tisztaságának vizsgálatával. A 127 millió japán között ma 3 millió ilyen leszármazott él.

A tiltakozás a burakuminok szervezeteihez köthető, akik szerint azzal, hogy a cég közzétette ezen térképeket, tovább erősítette a régi előítéleteket. Az ügy a japán Igazságügyi Minisztérium osztályait is megjárta, akik azonban alig két hét után, eredménytelennek nyilvánítva lezárták a vizsgálatokat. Ez azonban újabb felzúduláshoz vezetett, mondván ezzel a lépéssel a kormányzat a burakumin-problémát is törölte a köztudatból.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár