2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Légiháború Jász-Nagykun-Szolnok vármegye felett

2009. május 18. 10:30

2009. június 2-án, Szolnok bombázásának 65. évfordulóján rendhagyó, a II. világháború helyi és megyei tragikus eseményeire emlékeztető kiállítás nyílik a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárban.

A kiállításon a levéltári kutatások legújabb eredményeit reprezentáló dokumentumokon kívül a Szolnoki Repülőmúzeum, a szolnoki Damjanich János Múzeum és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum által a kiállítás időtartamára átadott tárgyi emlékek is helyet kapnak.

A tárlaton szereplő dokumentumok közül a legérdekesebbek azok az iratok, fényképek és térképek, amelyek a harci cselekményekről és drámai következményeikről számolnak be. Ilyen pl. a Jászkiséren 1944. szeptember 18-án, délben történt bombatámadásról szóló főjegyzői irat is. Egy feltehetően szovjet bombázó repülőgép a község belterülete felé haladó 8-10 szekérből álló csoportot meglátva legalább 8 darab, egyenként 500 kg-os bombát dobott le.Megdöbbentő, hogy az így keletkezett bombatölcsérek átmérője 10-12 m, mélysége 3-5 m volt. A szekerek egyébként véletlenül verődtek össze, és az éppen letört kukoricát szállították. A bombázás következtében egy kisgyermek meghalt, egy másik pedig könnyebb sérülést szenvedett. A célpont, a kocsisor viszont sértetlenül megúszta a nyilvánvalóan félreértésen alapuló akciót.

Az elmélyült levéltári kutatások természetesen föltárnak mélyebb összefüggéseket is a légi háború résztvevőiről és sorsáról. Ilyen pl. Halmay Gusztáv repülő főhadnagy esete is, akiről a harcok befejezése után, Kőszegen, 1945. június 3-án kelt levelében bátyja tudakozódik. A kétségbeesett testvér és anya kérdésére a válasz a következő: a repülő főhadnagy gépe a németekkel közösen a szovjetek ellen vívott légi csata során 1944. november 13-án Jászalsószentgyörgyön lezuhant; a hősi halottat a faluban temették el.

A nagyszabású helytörténeti kiállítás – bár a magyarországi II. világháborús tragikus eseményeknek csak néhány említett és hasonló láncszemét mutatja be, mégis – méltán tarthat igényt országos érdeklődésre, hiszen az átélt borzalmak valósággal beleégtek a szemtanúk emlékezetébe, és a 20. századi magyar történelem tragédiákkal sűrűn tarkított könyvébe is.

További részletek, megközelíthetőség, nyitva tartás a levéltár oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár