2019. ősz különszám: 101 kép rólunk

Betilthatta a buddhizmust az első kínai császár

2009. május 13. 12:29

Kína első császárának nevét mostantól nem csak a hunok ellen védő nagy fal, vagy épp titokzatos sírja és az azt őrző agyaghadsereg miatt kell megjegyeznünk: egy kutató szerint Csin Si Huang-ti (Qin Shi Huangdi) minden erejével felléphetett a korban gyorsan terjedő buddhista tanok ellen is.


Han Vej, a Sanhszi Tartományi Régészeti Intézet kutatója szerint már Kína első történelemkönyve, a Történeti Feljegyzések is arról számol be, hogy Csin Si Huang-ti császár (i.e. 259-210) szigorúan megtiltotta a buddhista templomok látogatását. Ez a tilalom nem csak az egykori fővárost, Hsziant érinthette, hanem az egész országot.

Huang-ti rendelkezése a kutatók szerint arra utalhat, hogy a buddhizmus népszerű lehetett Kínában. Az i.e. 104-91 között írt könyvben ennek ellenére nincs bizonyíték arra nézve, hogy leromboltak volna akár egy templomot, vagy elüldöztek volna egy szerzetest is - állítja Han, aki szerint az uralkodó hatásosan léphetett fel vallási ügyekben: a buddhizmus legközelebb csak i.e. 2-ben jelent meg a történelmi dokumentumokban.

A buddhizmus a közvélekedés szerint i.sz. 67 óta van jelen hivatalosan Kínában, amikor a Han-dinasztia került hatalomra. Han Vej szerint azonban a vallás a Selyemútnak köszönhetően már két évszázaddal korábban elterjedt lehetett az országban. Vang Csianhszin, Selyemutat kutató régész szerint a nyelvészeti, régészeti és történelmi feljegyzéseken alapuló feltevés ésszerűnek tűnik, és azt már az 1900-as elején is felvetette egy másik kutató, ám akkor nem rendelkezetek megfelelő bizonyítékkal ennek bizonyítására.

2019. ősz: Forró magyar őszök
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!