2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Századik adásához érkezett a Múlt-kor

2009. május 2. 13:44

Századik adásához érkezett a Múlt-kor, a Magyar Televízió népszerű történelmi magazinja. A vasárnapi, jubileumi adásban újabb elhallgatott esetet tárunk fel: hogyan sikerült a KGB tudta nélkül több mint száz keletnémetet kimenekíteni az országból 1989-ben.

„Nincs nyugtuk, nincs titkuk, nincs ellenfelük, nincs regimentjük. Csak múltjuk van, de azt már ismerjük” – május 3-án, vasárnap este éppen századszor olvashatjuk majd a képernyőn az ismerős sorokat. A Múlt-kor tévéműsorának 2006 őszi indulása óta több mint háromszáz történész és ezernyi szemtanú igyekezett kézzelfogható közelségbe hozni a műsorban múltunk feltáratlan vagy kevéssé ismert történeteit. A sorozat a magyar történelem 20. századi eseményei mellett beszámol a legfrissebb régészeti szenzációkról, itthoni és külföldi érdekességekről vagy rejtélyes esetekről, amelyek kapcsán szemtanúk, szakértők helyezik új megvilágításba eddigi ismereteinket.

A Magyar Televízió történelmi magazinjában elsőként elevenítettük fel az 1956 nyarán eltérített Budapest-Szombathely belföldi légijárat kalózainak történetét, és 21 évvel a halála után, frissen nyilvánosságra hozott levéltári dokumentumok alapján különös részletességgel elemeztük Páger Antal életét. Külön adást szenteltünk az első magyar felfedezőnő és az első magyar női pilóta tevékenységének, nálunk „szentségelt” Kádár János a Kossuth-díjak odaítélése kapcsán egy nyolcvanas évekbeli felvételen, és mi találtuk meg és mutattuk be az utolsó magyar hóhért is. Itt hangzott el először Vida Ferenc, a Nagy Imre per tanácsvezető bírájának betiltott és adásba soha nem került hangfelvétele, egy másik adásban pedig a hírhedt náci orvos, Josef Mengele emberkísérleteinek hét túlélője vallott a gyermekfejjel megélt borzalmakról.

Rajk László újratemetésétől az erotika történeti fejlődésén át Mészáros Kálmán orvos-felfedező kalandregénybe illő élettörténetéig számtalan titkot, érdekességet, új nézőpontot tártunk fel az elmúlt 99 adásban. Ezalatt változott a műsor főcíme és díszlete is: a különleges számítógépes eljárással készült új főcímben Bartal Csaba látható neves történelmi személyiségek társaságában.

A műsor rendezője, Lakatos András, és egy dolog azonban állandó maradt: a heti történelmi magazin érdekességeket és kikapcsolódást ígér mindazoknak, akik akár komolyan, akár csak hobbiszinten érdeklődnek múltunk titkai iránt.

A 100. adás témája egy újabb, eddig kevésbé ismert eset lesz: 1989. augusztus 24-én 108 keletnémet állampolgárt menekítettek ki az éj leple alatt az NSZK budapesti nagykövetségéről. A menekülteket Ferihegyre szállították, ahonnan egy magángép vitte őket tovább Bécsbe. A szemtanúk és a korabeli források szerint még a KGB sem tudott a történtekről, az akcióba a magyar kormányból is csak néhány főembert avattak be. Vasárnap este tíztől ők lesznek a főszereplők a Múlt-kor jubileumi adásában.

2009. május 3., 22.00, m1

Nézze meg a Múlt-kor korábbi adásait oldalunkon!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár