2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Különleges mozaikot láthatunk Aquincumban

2009. április 6. 14:49 MTI

Frissen előkerült és már restaurált falfestményeket, kerámiaedényeket, ékszereket és az aquincumi polgárváros területén talált színes mozaikpadló-részletet is láthat a közönség április 15-től a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Aquincumi Múzeumában, a tavalyi év legszebb ásatási leleteit bemutató Van új a föld alatt című tárlaton.

A kiállítás vernisszázsával egybeesik a múzeum szezonnyitó eseménye is: a múzeumhoz tartozó régészeti park ettől a naptól kezdve a látogatók rendelkezésére áll.

Az október 31-ig látható tárlat idei szenzációja az aquincumi polgárváros területén talált színes mozaikpadló-részlet, amelyhez hasonlót a fővárosban 25 éve nem találtak kutatók. Emellett frissen előkerült és már restaurált falfestmények, kerámiaedények, ékszerek és különböző használati tárgyak lesznek láthatóak, bizonyítva, hogy Budapest régészeti öröksége igen gazdag és minden évben tartogat meglepetéseket, nemcsak a szakma, hanem a nagyközönség számára is.

Az immár 13. alkalommal megrendezett kiállításon felvonultatott tárgyak a főváros történetének az őskortól kezdődő, a római foglalás időszakán keresztül egészen a népvándorlás korig tartó, több mint hétezer évét ölelik fel. A múzeum régészei az újonnan előkerült több mint 180 ezer tárgyból válogatták a bemutató anyagát.

Az Aquincumi Múzeum tavaly csaknem félszáz régészeti ásatást és több mint száz régészeti megfigyelést végzett beruházásokhoz kapcsolódóan a főváros területén. A Műemléki Világnap alkalmából április 18-án 14 órától Havas Zoltán régész tart előadást Budapest római műemlékeiről. A múzeum 2009-ben csatlakozott a Nemzetközi Műemléki Világnaphoz, hiszen két olyan épülettel is büszkélkedhet a római romokon kívül, amelyeket műemlékké nyilvánítottak.

Az egyik ilyen műemlék az 1894-ben megnyitott épület, amely a római kori polgárváros maradványai között épült fel: a környezetbe illeszkedő antik hatású épület a főváros első saját alapítású múzeuma volt. A másik egy ipari műemlék, a Szentendrei út 135. szám alatti volt ELMÜ-épület. A ma kiállításoknak helyet adó, az aquincumi polgárváros területén álló, eredetileg transzformátorháznak készült épület Györgyi Dénes tervei alapján 1933-ban készült el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár