2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Őskori idol is látható Aquincumban

2008. április 16. 10:00

Életnagyságú, díszpáncélos római katonát ábrázoló szobrot, őskori idolt, római kori kerámia-, és üvegedényeket, fémtárgyakat, ékszereket, sírtöredékeket is láthat a közönség Aquincumban.

A BTM Aquincumi Múzeuma immár 12. alkalommal rendezi meg hagyományos kiállítását 2008. április 15. és november 30. között. A múzeum főépületében megrendezésre kerülő kiállításon minden eddiginél nagyobb alapterületen láthatóak majd a 2007. évben előkerült régészeti leletek.

A múzeum munkatársai közel 70 ásatást végeztek Budapesten, a Római parttól egészen az egykori budai Skála területéig, az előkerült 200 ezer darab leletből készülő válogatás felöleli az őskor, a római foglalás időszakának és a népvándorláskor összesen több mint tízezer évét.

A tárlat idén az emberábrázolásokat helyezi középpontjába, így többek között látható lesz őskori idol, arcábrázolás kerámián és római kori arcos edények. A kiállítás kiemelkedő és ritka lelete egy életnagyságú, díszpáncélos római katonát ábrázoló szobor, amely az aquincumi katonaváros nyugati temetőjéből került elő.

A fentiek mellett ős- és római kori kerámia-, és üvegedényeket, fémtárgyakat, ékszereket, és díszes sírkőtöredékeket is bemutatunk. A kiállítást interaktív sarok (gyerekeknek) és egy ásatási életképet bemutató enteriőr egészíti majd ki.

Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes a kiállítás keddi megnyitóján elismerését fejezte ki az Aquincumi Múzeum régészeinek. A főpolgármester-helyettes reményét fejezte ki, hogy ebben az évben befejeződik az Aquincumi Múzeum új kiállítási épületének (az Elektromos Művek egykori épületének) az akadálymentesítése, konferenciák megrendezésére alkalmas termeinek és a múzeumbutiknak a kialakítása.

Bodó Sándor, a BTM főigazgatója szerint az Aquincumi Múzeumnak kiemelkedő jelentősége van a római kori emlékek feltárásában. A régészeti leletek felszínre hozása azt bizonyítja, "van élet a föld alatt".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár