2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták az újbirodalmi hivatalnok elveszett sírját

2009. március 3. 09:14 MTI

Újbirodalmi hivatalnok elveszettnek hitt sírját sikerült újra felfedezniük belga régészeknek - jelentette be Faruk Abdel Aziz Hoszni egyiptomi kulturális miniszter.

Amenhotep, az i.e. 15. században uralkodó III. Thotmesz fáraó helyettes pecsétőre volt Luxorban. A hivatalnok végső nyughelyét Karl Piehl svéd egyiptológus fedezte fel 1880-ban, később a sírt betemette a homok, s a régészek mindhiába kutattak utána, mígnem belga archeológusoknak sikerült újra felfedezniük.

Amenhotep végső nyughelye egy előudvarból, valamint egy nagyszabású teremből áll - utóbbit hat oszlop választja el két részre. A terem északi része régesrég beomlott. Laurent Bavay, a belga expedíció vezetője szerint a sírkamra falain látható feliratok jelentős része károsodott, ami arra utal, hogy a temetkezést még a 19. század elején kifosztották.

III. Thotmesz (Menheperré), aki i.e. 1479 és 1425 között uralkodott, az ókori egyiptomi XVIII. dinasztia hatodik fáraója volt. Kisgyermekként került trónra apja, II. Thotmesz halála után. Kétéves uralkodás után mostohaanyja, Hatsepszut királynő társuralkodójaként az ország kormányzója lett. Önálló uralkodását III. Thotmesz csak 22 évvel később, Hatsepszut halála után kezdte meg. Uralkodása alatt Egyiptom a térség legerősebb katonai hatalmává vált. III. Thotmesz tizenhét hadjárata során Észak-Szíriától a núbiai negyedik kataraktáig terjesztette ki birodalma határait. Több mint ötven templomot épített és jelentősen bővítette a karnaki templomegyüttest is. A Királyok völgyében temették el, a trónon fia, II. Amenhotep követte.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár