2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Üres szarkofágok kerültek elő Szakkarában

2009. február 27. 13:28 MTI

Négy, emberalakú fa szarkofág és gazdag sírmelléklet került elő a szakkarai nekropoliszban feltárt temetkezésből - a leletek korát 3300 évesre becsülik.

A szarkofágok üresek voltak, mivel a sírkamrát még az ókorban kifosztották, ám az évezredek megkímélték az eredeti, fekete-sárga színekben pompázó, az óegyiptomi hitvilág isteneit ábrázoló díszítésüket.

A sírkamrából, amelynek feltárását a tokiói Vaszeda (Waseda) Egyetem régészei végzik, három kanopuszedény került elő: az ókori Egyiptomban ezeket a mumifikálás során eltávolított belső szervek tárolására használták. A leletek között szerepel négy doboz, amelyek usebtifigurák tárolására szolgáltak: a miniatűr szolgaszobrocskák voltak hivatottak a túlvilágon gazdájuk kényelmét biztosítani.

Az egyik usebtidoboz kiváló állapotban maradt fenn, és nem is nyitották ki az ókor óta, ám a benne őrzött 38 szobrocska többsége eltörött. A doboz egy bizonyos Tut Basu nevű férfié volt, aki az egyik szarkofág eredeti tulajdonosa is volt. Egy másik szarkofágban egy Ari Szaraa nevű személy aludta eredetileg örök álmát.

A Kairótól 20 kilométerre délre fekvő szakkarai nekropolisz az ókori Egyiptom egykori fővárosa, Memphisz ősi temetője. A 7 kilométer hosszú nekropoliszt mintegy három évezreden át használták, s itt egyaránt temetkeztek uralkodók és alattvalóik. Uralkodókat a II. dinasztia korától a XIII. dinasztiáig temettek ide, közülük a leghíresebb Dzsószer fáraó, akinek lépcsős piramisar i.e. 2650 körül épült. A régészek szerint Szakkara az egyik leggazdagabb archeológiai lelőhely, s az ókori kincsek java részét még mindig a sivatagi homok rejti.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár