2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Még mindig nem találják Atlantiszt

2009. február 23. 20:30 MTI, BBC News

Atlantisz helye továbbra is ismeretlen - reagált közleményben a Google arra a pénteki hírre, hogy a Google Ocean programja segítségével Afrika partjainál beazonosították az elsüllyedt szigetet.

Bernie Bamford angol mérnök a virtuális búvárkodást lehetővé tevő Google Ocean segítségével Afrika északnyugati partjaitól 620 mérföldnyire (998 kilométernyire), a Kanári- szigetek mellett az óceán fenekén egy tökéletesen négyszögletes, Wales területével egyenlő képződményt fedezett fel. Az illető az alakzatot légi fényképhez hasonlította, amelyben derékszögű utcák rendszerét vélte felfedezni. Ezek a Buckinghamshire grófságban lévő Milton Keynes város "rácsszerkezetéhez" emlékeztették a mérnököt.

A Google közleménye szerint azonban a rácsos szerkezet a bárkákról visszhangszondával (szonárral) gyűjtött adatoknak köszönhetően jött létre. "A Google Föld segítségével valóban sok lenyűgöző felfedezés született, beleértve egy mozambiki őserdőt, amely számos eleddig ismeretlen fajnak az otthonául szolgál, vagy egy ókori római villa maradványait is" - hangsúlyozza a Google közleménye. Ebben az esetben azonban az alakzat mesterségesen jött létre az adatgyűjtés folyamatában. Batimetrikus mérések során gyakran a bárkák fedélzetéről szonár segítségével térképezik fel a tengerfenéket.

"A vonalak a bárkák útját jelzik adatgyűjtés közben. Az viszont, hogy e vonalak között fehér foltok láthatók, annak a jele, hogy mily keveset tudunk valójában a világóceánról" - emelte ki a Google közleménye.

Az elveszett város legendája azóta hozza lázba az embereket, amióta Platón (i.e. 427-347) ógörög filozófus Timaiosz és Kritiász című dialógusaiban megírta a 9000 évvel ezelőtt elpusztult Atlantisz szigetének történetét, amely Héraklész oszlopaitól, vélhetően a Gibraltári-szorostól nyugatra feküdt. A sziget területe nagyobb volt, mint Kis-Ázsia és Líbia együttvéve. Atlantisz hatalmas királyság volt fejlett civilizációval és ideális politikai berendezkedéssel, amelyet Platón perzsa mintára képzelt el. Földrengések és szökőár végezhetett vele.

A filozófus Atlantisz történetét egyébként Szolóntól ismerte, aki i.e. 560-ban tett egyiptomi utazásakor hallott a sziget hirtelen pusztulásáról, amely "egy súlyos nap és éjjel (...) a tengerbe merülve eltűnt." A legenda szerint a mohóvá és agresszívvá vált királyságot Zeusz parancsára öntötte el a tenger.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár