2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Kercaszomor a legbátrabb falu

2009. február 8. 14:04 MTI

Communitas Fortissima, vagyis a legbátrabb falu címet adományozta az Országgyűlés a Vas megyei Kercaszomor községnek, az erről szóló hivatalos dokumentumot szombaton Lezsák Sándor, a parlament alelnöke adta át ünnepélyes keretek között a 260 lakosú őrségi településen.


A szomoróci lakosság 1920. augusztus 1-jén, csaknem kilencven évvel ezelőtt a kercai helyőrség katonáival együtt űzte el a megszálló szerb-horvát-szlovén katonákat, így a község átmenetileg ismét a magyaroké lett. A felkelésben részt vevő szomoróci férfiakat a szerb csapatok visszatérése után bebörtönözték, és szabadságukat csak a határmegállapító bizottság döntése után kaphatták vissza, amikor Szomorócot Magyarországhoz csatolták. A bizottság döntését befolyásolhatta a helyi lakosság bátor helytállása is.

Kercaszomoron
Lezsák Sándor ünnepi köszöntőjében "vakmerő gyávaságnak" nevezte, hogy közel húsz esztendőnek kellett eltelnie ahhoz, az igazságtételnek ez a része is megvalósuljon. Szavai szerint az elmúlt évtizedekben nehéz volt a köztudatban megerősíteni, sőt még ma sincs jelen igazán önismeretünkben, hogy mi is történt a "Hűség városának" nevezett Sopronban, vagy mi történt 1924-ben a Nógrád megyei Somoskőújfaluban, vagy éppen a "Legbátrabb város" címet kiérdemelt Balassagyarmaton, ahol ugyanúgy fegyvert fogtak az emberek a haza védelmében, a Magyarországhoz való tartozás érdekében, mint 90 éve a bátor szomoróci és kercai lakosok.

"Nagy az adóssága az elmúlt húsz esztendőnek, hogy nem volt képes a történelem tudomány, a helytörténészeknek egyébként meglévő, nagyon pontosan és aprólékosan elvégzett munkája segítségével a köztudatba átvinni és a történelemtankönyvekben szerepeltetni ezeket a történelmi eseményeket"
- mondta. Hozzátette: talán napjainkban a Trianon Intézet és a Trianoni Szemle segítségével lesz majd lehetőség arra, hogy a történelemtudomány a maga eszközeivel és lehetőségeivel tárja föl, hogy mi is történt az 1919-21-ben itt, a Kárpát-medencében.

Az ünnepségen átadták a község új zászlaját, amelyen már olvasható a Communitas Fortissima felirat, elhozták ajándékaikat a soproni, és balassagyarmati polgármesterek, és a Magyarok Világszövetsége is zászlót adományozott a legbátrabb magyar községnek. Az ünnepséget megelőzően a helyi református templomban tartottak ökumenikus istentiszteletet, amelyen Balogh Zoltán lelkész, a Fidesz országgyűlési képviselője, a parlament emberi jogi és kisebbségi bizottságának elnöke hirdetett igét. Beszédének középpontjában szintén a bátorság erénye állt, amelyre szavai szerint hétköznapjainkban is szükség van.

Pontosan délben az ünneplők együtt hallgatták, amint a Kossuth rádióban a kercaszomori harang hangja szólt, majd megkoszorúzták az 1919-es határvonalon álló haranglábat, ahol Bebes István (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője mondott beszédet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Horváth Ferenc kercai plébános 1921 nyarán írott levele a Vas megyei alispánhoz

Méltóságos Alispán Úr!

A gyalázatos vérlázító Trianoni szerződés a franczia parlamentben jóvá hagyva érvénybe lép. Minden elzárás, levél és lapok elkobzása daczára a községek lakói szívfájdalommal jajdulnak fel, hogy a drága édes Magyarhazától elszakíttatnak, de különösen a nálam siránkozva panaszkodó Szomorócz községiek tettek panaszt és plébániám még más 7 község lakosai, arra kérvén, hogy megkeressem és kérjem a nevökben méltóságod (.......) minden irányú közbenjárását, (.....) hogy Szomorócz község -kiknek nevében e sorokat írom, de a többi községek érdekében is,- hogy Jugoszláviához ne csatoltassanak.

További részletek: Eörsegh - Őrség, Jegyzetlapok az Őrség történetéhez

Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár