2019. ősz különszám: 101 kép rólunk

Búvárok keresik Prága legrégibb kőhídját

2009. február 5. 09:10 MTI

Prága legrégebbi kőhídja, a 12. században épült Judit-híd maradványait keresik rendőrségi búvárok a Moldvában. A hidat, amely a mai Károly-híd közelében volt, az 1342-es árvíz sodorta el.


"Biztosan tudjuk, hogy a híd maradványai valahol a mélyben rejtőznek. Amit nem tudunk, hogy hány pillére, és milyen állapotban maradt fenn" - nyilatkozta a kutatással kapcsolatban Ondrej Sefcu, a cseh Nemzeti Örökségvédelmi Intézet képviselője.

A gótikus Károly-hídtól eltérően, amely a 14. században IV. Károly német-római császár uralkodása alatt épült, vajmi keveset tudni román stílusú elődjéről. Önmagában már az, hogy a híd női nevet visel, Judit királyné után nevezték el, nagyon szokatlan. Abban az időben a hidakat nem nevezték el, a Károly-hidat is egyszerűen kőhídnak nevezték egészen a 19. századig.

A szakértők szerint ha sikerülne felfedezni a Judit-híd pilléreit, pontosan be lehetne azonosítani az egykori helyét, és elemezni lehetne a felhasznált építőanyagot is. A kutatók arra is választ kaphatnának, hogy milyen módszerrel épült meg a híd. A búvárok, ha megtalálják a híd maradványait, semmit sem mozdíthatnak el a helyéről, csupán le kell fényképezniük a leleteket

A Judit-híd, amely Prága legelső kőhídja volt, nevét a Premysl-dinasztiabeli II. Ulászló cseh király (1110-1174) feleségéről kapta, s 1170 körül épült. Hossza 514 méter, szélessége pedig 6,9 méter volt. A Judit-híd megépítése előtt a Moldva két partját ugyanott egy fahíd kötötte össze, amelyet az 1157-es árvíz sodort el.

2019. ősz: Forró magyar őszök
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!