2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Beépítik a kistarcsai internálótábort

2009. február 1. 16:11

Elkészült Kistarcsa városközpontjának fejlesztési terve, amely szerint a hajdani internálótábor helyén épülne fel az új centrum, ezért az önkormányzat az állami tulajdonban lévő terület átadását kérve levélben fordult az illetékes tárcához - közölte a Pest megyei település polgármestere.

Tóth Szabolcs elmondta, hogy az agglomerációban fekvő város folyamatosan gyarapodik, és arculatának kialakításához szükség lenne a központban lévő, a vészterhes történelmi korszakot idéző egykori lágerre. Az egyhektáros területen álló, utoljára a Belügyminisztérium (BM) által használt hét épület évek óta üresen áll, állaga romlik, őrzése pedig milliókba kerül. Az önkormányzat tulajdonába került egykori fogdaépület viszont ma már egészségházként szolgálja a közösséget - tette hozzá. Az elképzelés szerint - amennyiben a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. átadja a hozzávetőleg 200 millió forintra becsült ingatlant az önkormányzatnak - ezen a helyen lenne a főtér és óvoda, bölcsőde is létesülhetne itt.

Tóth Szabolcs utalt arra: ezekre az intézményekre azért is szükség van, mert sok fiatal család költözik a ma már 12 ezer lelkes városba és így sok az újszülött is. Az egyik épületben a helyi rendőrőrs kapna helyet, egy másikban közösségi ház működne, a harmadikban pedig egy, az internáló tábor történetét bemutató múzeum rendezkedhetne be, amely az idegenforgalom fellendítését serkentheti - mondta.

Szilárdi László, a helyi művelődési ház vezetőjének tájékoztatása szerint a leendő múzeumhoz már gazdag anyagot, dokumentációkat, fotókat, relikviákat gyűjtöttek össze. Ezekből megtudható például, hogy a sok ezer ember szenvedésének, gyötrelmeinek színtere eredetileg, a múlt század elején az egykori Vas- és Vagon Gyár lakótelepe volt, később az 1919-es vörös terror, majd a fehér terror üldözötteit zárták be ide - fogalmazott. A második világháború idején elhurcolt zsidókat, munkaszolgálatosokat tartottak itt méltatlan körülmények között, majd a Rákosi-rendszer ellenségei sínylődtek a szögesdrót mögött. A legutóbb a BM idegenrendészete menekülttábort működtetett Kistarcsán.

Az igazgató felhívta a figyelmet arra: az évtizedek során olyan hírességek voltak hosszabb-rövidebb ideig a láger foglyai, mint Faludy György, Kádár János, Csurka István és Rajk László. A dokumentumok között videofelvételek is fellelhetők, amelyeken a fogságban tartottak és az egykori foglárok is visszaemlékeznek a sok történelmi tanulságot hordozó időkre - közölte Szilárdi László.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár