2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Digitális középkortól tartanak a könyvtárak

2009. január 27. 11:08 The Guardian

Digitális sötétséggel fenyeget a British Library vezetője, aki szerint az online szféra változásai és az otthoni adatállományok gondatlan kezelése lehetetlenné teszi majd a jövő történészeinek munkáját.


Szinte mindenki tárol otthon a számítógépén digitális fényképeket, zenéket és filmeket, amelyek azonban talán pár év múlva teljesen eltűnhetnek majd - riogat a British Library vezetője, Lynne Brindley, aki szerint Anglia kulturális öröksége került veszélybe az internet és a különböző adatállományok fejlődésével. Egyfajta kulturális fekete lyuk fenyeget, és azonnali beavatkozásra lenne szükség a saját tartalmak archiválása terén is, mert ha nem őrzik meg ezeket, egy idő után lehetetlen lesz a történelem ezen szeletének vizsgálata és elemzése.

Az Observer legújabb számában a vezető két ilyen lehetséges veszteséget mutat be: amikor a múlt héten beiktatták Barack Obama amerikai elnököt, George Bush minden nyomát eltüntették a Fehér Ház honlapjáról. A másik eset kicsit korábra nyúlik vissza: a 2000-es sydney-i olimpiával kapcsolatban 150 honlapot készítettek, ám ezek legtöbbje már a játékok befejezése előtt eltűnt a világhálóról. A vezető szerint ha az információ hasonló ütemben alakul át a weben, a jövő történészeinek és állampolgárainak csupán egy információs fekete lyuk áll majd rendelkezésére a 21. század elejéről.

A digitális állományokkal kapcsolatban egyébként is nagyon sok szakmai aggodalom létezik, amelyek egy részéről korábban már mi is beszámoltunk. Az évente átalakuló formátumok mellett az adatveszteség réme is sokszor fenyeget: az e-mailek, szöveges üzenetek, digitális képek és online videó- és hangállományok elvesztése pedig egytől egyig hatalmas katasztrófát jelenthetnek majd.

A főkönyvtáros szerint ezen személyes adatállományok nagy részét a különböző keresőmotorok sem indexelik, így a feladat továbbra is a könyvtárakra marad, akiknek azonban a hagyományos adathordozók kategorizálásán túl képtelenek a hatalmas személyi adatállományok kezelésére. A közintézmények ezen felül arra sem készültek fel, hogy miként archiválják a különböző e-maileket, vagy honlapokat, arra pedig végleg nincs semmi ötletük, hogy azokat miként tegyék kutathatóvá.

A British Library jelenleg a .uk domainen található honlapok kollektív indexelésének megoldásán dolgozik, ami persze nem lesz könnyű: jelenleg nyolcmillió hasonló oldalt találunk az interneten, és ezek száma évente 15-20%-kal nő. A könyvtár és a levéltár egyben feladatául kapta a nemzeti email- és sms-forgalom megőrzését is: az intézmény ezért minden magánszemélyt saját digitális állományai megőrzésére buzdít.

A hasonló digitális állományok védelme sok forráskritikai és szakmai problémát is felvet, hiszen az összes adat megőrzése szintén lehetetlen feladat elé állítaná a jövő kutatóját, ezért továbbra is szükség van egyfajta forráskritikai szűrésre. Ráadásul a kompatibilitási problémákra is figyelni kell, hiszen például az 1986-os Doomsday projektben 12 inches videolemezekre archiválták a nemzeti örökséget, amelyek aztán olyannyira használhatatlanná váltak, hogy 2000-ben egy speciális csoportot kellett létrehozni, hogy találjanak megoldást azok feldolgozására.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár