2023. ősz: Életüket és vérüket
ITT vásárolhatsz termékeinkből

III. Bélára emlékeztek Székesfehérváron

2008. december 14. 11:01 MTI

Állandó kiállítást nyitottak, s csendes kegyeleti szertartáson emlékeztek III. Béla királyra és hitvesére pénteken Székesfehérváron abból az alkalomból, hogy 160 éve lelték meg az uralkodópár nyughelyét.

A Megyeházán megnyitották egy névtelenséget kérő festő miniatúráiból, táblaképeiből és az úgynevezett oltalmazó ikonokból nyitott állandó kiállítást, majd Demeter Zsófia, a megyei múzeumok igazgatója tartott előadást III. Béla és hitvese, Antiochiai Anna sírjának felleléséről. A III. Béla Lovagrend, a Fejér Megyei Önkormányzat és a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága által rendezett állandó kiállítás megnyitásakor Balogh Ibolya, a megyei közgyűlés elnöke emlékezett III. Béla királyra (1172-1196), s életművére.

Érdemeit sorolva emlékeztetett rá, hogy az uralkodó emelte a Szent Koronát és a palástot a magyar uralkodói attribútumok közé. Ő rakta le az írásbeliség alapjait Magyarországon. Országlása alatt keletkezett legrégebbi összefüggő magyar nyelvemlékünk, a Halotti beszéd és könyörgés, továbbá a legrégebbi magyar uralkodói jövedelem-összeírás, s a legrégebbi magyar történeti mű, a Gesta Hungarorum.

III. Béla használt először hazánkban saját címert, s veretett olyan pénzt, amelyen Szűz Mária-ábrázolás látható. Említésre méltó sikereket ért el a diplomáciában, a hadjáratokban is. Az emlékezés a hajdani koronázó-temetkező bazilika - ma Nemzeti Emlékhely - romterületén, a királyi pár végakarat szerinti nyughelyénél, csendes kegyeleti megemlékezéssel és koszorúzással folytatódott.

Az uralkodó és hitvese, Antiochiai Anna (1172-1184) királyné nyughelyét - amely a székesfehérvári királyi bazilikában eltemetett királyok sírja közül egyedüliként maradt meg fel nem bolygatott állapotban - 1848. december 12.-én, a városi kút ásása közben találták meg. A király és királyné földi maradványait őrző, vörös márványból készült koporsókat már a feltárás után Budapestre szállították, s ma is a Mátyás-templomban őrzik őket. A székesfehérvári egykori koronázó, temetkező bazilikában eltemetett uralkodók sírjait feldúlták, kifosztották. A feltárások során előkerült csontmaradványokat egy antropológiai vizsgálat után a Nemzeti Emlékhelyen klimatizált osszáriumban - csontkamrában - őrzik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár