2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újabb latin kézirat került az internetre

2008. december 4. 07:53

Egy igazán különleges 12. századi kéziratot digitalizáltak, és tettek a napokban mindenki számára elérhetővé és böngészhetővé a Wales-i Nemzeti Könyvtár oldalán.

A De Natura Rerum című tudományos traktátumot a Northumbriából származó teológus, filozófus és történész, Beda Venerabilis (672-735) készítette. A történetíróként, és tudományos művek szerzőjeként ismert angolszász férfi élete javát Wearmouth és Jarrow monostoraiban töltötte. 692-ben lett diakónus lett, majd 703-ban pappá szentelték. Munkássága alapján a kutatók egyértelműnek tartják, hogy kora minden jelentős tudományos könyvéhez hozzáférhetett: a monostorokban - a kor Angliájának legnagyobb hasonló gyűjteményeként - 3-500 könyv lehetett.

Beda több teológiai, történeti és tudományos szöveget írt, így az ő nevéhez fűződik a Historia ecclesiastica gentis Anglorum (Anglia egyháztörténete), amely Julius Caesar - a műben ő az angolok apja nevet kapta - megérkezésétől 731-ig mutatja be a szigetország történetét. A durhami székesegyházban eltemetett férfi nem sokkal halála után kapta meg a Venerabilis (Tiszteletreméltó) jelzőt, míg szentté 1889-ben avatták.

A most digitalizált kézirat, a De natura rerum a természettudomány világába kalauzol, és abban a kortárs világ ismeretanyagát találjuk. A pergamenre írt lapok a 17. században egy észak-walesi könyvtárban, Dolgellauban kerültek elő, majd az 1920-as években kerültek a Wales-i Nemzeti Könyvtár kollekciójába.

További részletek Beda életéről

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár