2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Múzeum lesz az iraki diktátor palotájából

2008. december 3. 09:56

A brit hadsereg mellett a British Múzeum is felajánlotta a segítségét ahhoz a nagyszabású kezdeményezéshez, amelynek keretében múzeumot alakítanának ki Szaddám Huszein egykori baszrai palotájában.

A hadsereg már kódnevet is adott a palota átalakításának: a Bell hadműveletet a Bagdadi Múzeumot 1926-ban megalapító Gertrude Bell régészről keresztelték el. Az akcióban a British Múzeum is segítséget ígért, bár mindkét angol fél tisztában van vele, hogy ez főként iraki akció.

A palotát Szaddám az 1990-es évek elején építette egy mesterséges tó partjára, a város középpontjáról 2 kilométerre, az egyik legbiztonságosabb részen. A palota észak-afrikai építészeti hatásokat tükröz, és a nagyobb szobák falait márvány borítja. Az épületet a brit hadsereg szakemberei mellett más szakértők is felmérték, és szerintük a múzeum ott viszonylag könnyen kialakítható, és hatalmas galériákat lehetne létrehozni.

A britek mellett az átalakítást az irakiak is támogatják: a terveket a turisztikai minisztérium már elkészítette, és azok csak Nouri al-Maliki miniszterelnök jóváhagyására várnak. A palota egyébként megfelelő hely lehet a régiségek méltó bemutatására, és talán itt kaphatnak helyet a Bagdadi Múzeumból korábban elrabolt, és most hazatérő műkincsek is. Az új múzeumban emellett egy néprajzi, és egy kéziratokból álló gyűjtemény is helyet kap majd, ahogy a modern korral kapcsolatos tárgyak is megjelenhetnek a tárlókban.

Bár a megvalósítás költségeiről egyelőre nem esett szó, az a brit sajtó szerint ajkár a 10 millió fontot (3 milliárd forintot) is elérheti majd. Ha pedig a miniszterelnök is jóváhagyja a terveket, a Bászrai Múzeum két év múlva nyílhat meg a látogatók előtt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár