2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Magyarország története képekben

2008. október 28. 14:56 MTI

A dualizmus korától napjainkig mutatja be Magyarország történetét a fotográfia eszköztárával az a háromkötetes mű, amely az Osiris Kiadó, a Magyar Távirati Iroda és az Országos Széchényi Könyvtár gondozásában jelent meg.


A Magyarország története képekben című könyvet hétfőn mutatták be a Mai Manó Házban. Gyurgyák János, a könyv szerkesztője az elmúlt évet múzeumokban töltötte, a budapesti gyűjtemények mellett végigkutatta a vidéki, valamint a környező országok múzeumainak anyagát. Mint előszavában írja, a történészek kevés kivétellel nem tekintik komoly történeti forrásnak a fényképeket, s általában a képi dokumentumokat. Számukra mindennél fontosabbak a "szentnek tekintett szövegek", amelyek mellett minden más forrás másodlagos.

"Egy olyan könyvet szerettem volna szerkeszteni, amelyben nem a szövegek, hanem a képek dominálnak" - hangsúlyozza Gyurgyák János, akit izgatott a kérdés, hogy vajon a képek segítségével elmondható-e egy történet, vajon hozzájárulnak-e a képek a történeti folyamatok mélyebb megértéséhez? A bemutatón hangsúlyozta, a könyv újdonsága, hogy Magyarország történelmét "alulnézetből" mutatja be, mivel képanyagának több mint a fele társadalmi kérdésekkel, így a mélyszegénységgel, a parasztsággal, a munkásokkal foglalkozik.

Komoróczy Géza történész szerint a magyar fotógyűjteményeket talán még senki sem vizsgálta át oly alaposan, mint Gyurgyák János. Úgy vélte, hogy Magyarország nem tud képeket olvasni, a diákok nem tudják értelmezni a vizuális ábrázolásokat, nem értik a képek struktúráját, szimbolikáját. Így a történelemoktatásban és a történeti kultúrában égető szükség lenne arra, hogy a képek olvasását megtanítsák.

Romsics Ignác történész óriási vállalkozásnak nevezte a művet, amely a modern Magyarországot mutatja be, ugyanakkor úgy vélte, hogy aránytalanságok mutatkoznak a válogatásban. Míg a dualizmus korának 450 oldalt szentelt a szerző, a Horthy-korszak 25 évének 260-at, s alig valamivel többet a második világháború végétől napjainkig tartó időszaknak, holott a rendszerváltás óta eltelt csaknem két évtized is megérdemelne egy önálló kötetet. Hiányolta, hogy az 1945 utáni korszakból "eltűnik az irodalmi élet", s hiányzik Kertész Imre, az egyetlen magyar irodalmi Nobel-díjas is.

Vince Mátyás, az MTI Zrt. elnöke szenzációsnak nevezte a válogatást. Az anyag harmada-negyede a Magyar Távirati Iroda fotóarchívumából származik, amely Közép-Európa egyik legnagyobb képarchívuma 13 millió fotóval. Kitért arra, hogy Féner Tamással közösen szerkeszti az MTI Kor-Képek című könyvsorozatát, amelynek hamarosan megjelenik az ötödik - az 1957-1967-es Magyarországot bemutató - kötete, s főszerkesztője a Fotós Szem című negyedévente megjelentő magazinnak. E válogatások filozófiája ugyanaz, mint amely alapján Gyurgyák János kötete készült.

A díszdobozban megjelenő könyv három önálló kötetet tartalmaz: A dualizmus kora, Magyarország a két világháború között, Szocializmus és rendszerváltás Magyarországon. A kötetek mintegy 2500 képi dokumentumot tartalmaznak, a fotókat korabeli szövegek egészítik ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár