2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A hang lehetett az andoki kultúrák titkos fegyvere

2008. október 13. 10:04 Science Daily

Bukásra ítélt teória?

Rick szerint az akusztika hatását igen nehéz felbecsülni ebben a folyamatban, de a hang az emberi viselkedés egyik legfontosabb befolyásolója, hiszen úgy tudunk a legjobban érzelmeket kiváltani az emberekből, ha például rájuk ordítunk, vagy lejátszunk nekik valamilyen zenét. „A Chavín papok legalább egy évezredig kísérleteztek a hangokkal, képekkel és más jelenségekkel. Ha a vezetők felfedezték a különböző akusztikus helyzetek hatását, meglepő lenne, ha nem váltak volna hangmesterekké.”A hipotézis bizonyítása azonban nem egyszerű, mivel az akusztika idővel megváltozott. „Amit most hallunk, az nem feltétlenül egyezik meg azzal, amit itt korábban hallani lehetett” –mondja Miriam Kolar, a csapat egyik tagja. A templom falai például korábban be voltak vakolva, ezért a kutatók először falat akarnak építeni ugyanolyan anyagokból, amelyeket a kamrákban találtak, és meg akarják mérni a fal akusztikai tulajdonságait. Aztán a falat bevakolják, és elvégzik ugyanazokat a méréseket. Ezután már ki tudják következtetni, mekkora változást jelent a vakolás az akusztikában. Kolar azt reméli, hogy a vizsgálatok megmutatják, hogy a rendszert az irányérzék megzavarására hozták létre.

Richard Burgernek, a Yale Egyetem antropológusának fenntartásai vannak a kutatással kapcsolatban. Szerinte az akusztikai kutatás hiábavaló próbálkozás, és a szárnyas csigából készült járatok hangjai csupán a szertartások kezdetét és a végét jelezték, ahogy ezt az Andok más részein ma is használják. A jelenlegi gyakorlat azt sugallja, hogy a folyosók egészen más célból készültek: „A sötét folyosókat Kolumbiában ma is a papok beavatására használják.”

A régészek húsz évvel ezelőtt már felvetettek egy hasonló hipotézist. Akkor úgy gondolták, hogy a Chavín de Huántar templom egy hatalmas érzékszerv volt, amely rezgett, ha vizet öntöttek bele, és azt jósolták, hogy az ásatások felszínre hoznak majd egy csatornát, amely összegyűjtötte a lefolyó vizet. A feltevés tévesnek bizonyult. Burger szerint Rick akusztikai hipotézise is hasonló sorsra fog jutni, bár ezt nehezebb megcáfolni. Rick azonban nem hagyja magát eltántorítani az elképzelésétől. Szerinte a kolumbiai templomok teljesen mások, mint a Chavín-kultúra építményei, és a járatok kialakításának is különböző céljai lehettek. „Sok bizonyíték van arra, hogy a Chavín-papság különböző, érzékszervekre ható manipulációt alkalmazott.”

Nem valószínű, hogy valaha is teljes bizonyosságot szerzünk arról, mi is folyt a Chavín templomban. Ahol visszhangok és rezgések szállítják a bizonyítékot, ott mindig tág tere van a kételkedésnek. Ha azonban valamilyen képet akarunk kapni, hogyan is használták a bonyolult akusztikát, Chavín de Huántar a legalkalmasabb hely, hogy erre választ kapjunk. „Az építmények teljesen jó állapotban vannak. Ismerjük a fejlődésüket, és ép, eredeti zenei eszközökkel rendelkezünk. Tudom, hogy sehol máshol nincs hasonló régészeti emlék" – mondja Rick.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Félelem és reszketés a piramisban

Először a San Pedro-kaktusz leveléből készült italt itatják meg veled, majd a sötétség felé vezetnek. A folyosók fagyosak, és tele vannak fonatokkal és indákkal, amelyek körbefonják a fejet. Néhol éles fénysugár szűrődik be odafentről, ami teljességgel lehetetlenné teszi, hogy a szem hozzászokjon a sötétséghez. A hallucinogén kaktuszital lassan hatni kezd, és a külvilág rettenetes módon eltorzul. Az ember térde remegni kezd, de a kezek, amelyek a vállra nehezednek, könyörtelenül továbblöknek a templom belsejébe. És ekkor, amikor már azt hiszed, hogy örökre itt maradsz e labirintusban, megszólal egy szörnyűséges, természetfeletti hang, amely teljesen betölti a fejedet. Nem tudni, honnan jön, de a zaj teljesen beborít. Úgy hangzik, mintha egyenesen az istenektől jönne, mégpedig az elégedetlen istenektől. Ekkorra már semmi kétséged nincs a papok hatalmát illetően, és bármit megtennél, amit mondanak, csakhogy végre csönd legyen körülötted.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár