2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

Majdnem lerombolták Anna Frank házát

2008. október 8. 13:03

Az 1950-es évek elején a holland hatóságok majdnem lerombolták az Anna Frank búvóhelyéül szolgáló, és ma a holokauszt egyik legfontosabb emlékhelyének számító épületet, ugyanis az szerintük "történetileg nem volt fontos" - derül ki egy korabeli levélből.


A holokauszt egyik legfontosabb emlékhelyeként számon tartott ház, ahol Anna Frank 1942 és 1944 között rejtőzött családjával, majdnem a kormányzati figyelmetlenség áldozata lett: a hollandok ugyanis lerombolták volna.

Joseph Luns egykori külügyminiszter most közzétett levele arról árulkodik, hogy szerinte "az épületnek nincs történeti értéke, és Hollandia számára építészetileg is teljesen értéktelen". A levelet az Egyesült Államok hollandiai nagykövetének címezte, és abban a kormány hivatalos álláspontját közölte. A levelet valószínűleg azért írhatta, mert az amerikaiak többször is sürgették, hogy miért nem nyilvánították történelmi örökséggé az épületet.

A családot 1944-ben fedezték fel, és vitték koncentrációs táborba, amelyet csak a lány apja élt túl, aki visszatérve fedezte fel, és adta ki a naplót. A könyv később világsiker lett, és egy tucatnyi nyelvre lefordították.

Az első látogatók egyébként 1947-ben érkeztek, nem sokkal a könyv első kiadása után. A ház az 1950-es években egy ingatlanfejlesztő cég kezébe került, akik mindenképp lerombolták volna, ám a tiltakozások hatására elálltak az ötlettől. Az épület 1957-ben került az Anna Frank Alapítvány tulajdonába, akik három évvel később nyitották meg az ott kialakított múzeumot. A család búvóhelyét évente több millióan keresik fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Olvasta már?
Bezár