2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Vissza az őskorba Szentesen

2008. október 7. 14:18

Október 8-a és 10-e között kerül sor a szentesi Koszta József Múzeumban a Csalog József Emlékkonferenciára, amelyet a magyar kísérleti régészet megalapítója születésének 100. évfordulója alkalmából rendeznek meg.


Munkásságát életében nem becsülték sokra, megállapításait, felfedezéseit ma viszont már mindenütt alkalmazzák. Ez az esemény tulajdonképpen az ő szakmai rehabilitációja – mondta el az egyik előadó, Béres Mária, a Koszta József Múzeum igazgatója. Csalog József munkája során az őskorral foglalkozott. Elsősorban a neolitikum korának mindennapi életét, így az edény- és a textilkészítés akkori „tudományát” és például a hajviselet próbálta megfejteni. Emellett ő találta meg a Szegvár-tűzkövesi Sarlós Istent. Ez a legkorábbi ismert férfi istenszobor, amelyet az összes történelemkönyvben és történelmi atlaszban megemlítenek.

A konferencia szervezői korban igazodtak az ő munkásságához. Az eseménysorozaton az őskorral kapcsolatos legújabb kutatási eredményeket ismertetik. Az eseménynek kettős célja van. Az egyik, hogy bemutassa magát Csalog Józsefet, mint néprajzkutatót, régészt, és mint magánembert. Emellett felidézze a szakmai munkásságát, valamint a tell-kutatást, ami egy külön, speciális terület az őskor régészetében.

A másik, hogy ismertesse a legújabb Szentes környéki kutatásokat és azok eredményeit. A konferencián nemcsak előadások hangzanak el, hanem kirándulnak is a résztvevők. Ellátogatnak Szegvárra, a tűzkövesi lelőhelyre, megnézik a volt megyeházát és a Falumúzeumot is. Emellett meghallgatják majd a régész egyik unokája, Csalog Gábor zongoraművész koncertjét is a szentesi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskolában és Hangversenyközpontban.

A 3 napos konferencián a szakma egész Európában ismert tudósai vesznek részt, de lesznek itt vendégek a középgenerációból és természetesen a kezdő, fiatal régészek közül is. A rendezvény folytatásaként később szeretnék megjelentetni a mostani programsorozaton elhangzó előadások anyagából összeállított konferencia kötetet.

Hasonló régészeti konferenciát a jövőben is rendeznének Szentesen, a nagyberuházások megelőző feltárásainak anyagaiból. Így bemutatnák például a felgyői hulladéklerakó, a Csongrádot elkerülő út, illetve az M43-as építését megelőző feltárások eredményeit.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár