2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hamis bizonyítékok a hidegháború leghíresebb kémperében

2008. szeptember 15. 14:03

A múlt héten tették nyilvánossá a hidegháború legjelentősebb kémpere, a Rosenberg-ügy esküdtszéki jegyzőkönyveit, amelyekből kiderül: Ethel Rosenberget hamis vallomások és hazugságok alapján vádolták meg és ítélték halálra. Eközben a valódi szovjet ügynököket még csak figyelemre sem méltatták.

A Rosenberg házaspárt a Szovjetuniónak történt kémkedés, és nukleáris titkok átadása miatt vádolták meg, és végezték ki 1953-ban a Sing Sing villamosszékében. Azóta a titkosítás alól feloldott szovjet táviratok alapján egyértelművé vált, hogy Julius Rosenberg valóban kém volt, ám felesége, Ethel szerepéről nem lehetett tudni semmi bizonyosat.

A per során a kulcsvallomást Ethel testvére, és sógornője, David és Ruth Greenglass tették, akik arról beszéltek, hogy Ethel volt az, aki legépelte az ellopott atomtitkokat tartalmazó jegyzeteket. A bíróság ennek alapján döntött a nő halálos ítéletéről. Az elmúlt években azonban Ethel testvére visszavonta ezen vallomását, mondván hamisan tanúzott.

A történészek most Ruth Greenglass vallomását is megvizsgálhatták, amely azonban megdöbbentő eredménnyel járt: abban ugyanis sehol sem szerepel az ominózus gépelés, amelyet David állított. A vallomásban Ruth igazából azt állítja: ő maga vetette papírra a titkokat kézírással. Ezt erősítheti meg a szovjet fél is, hiszen állításuk szerint Rosenbergéktől mindvégig kézírásos dokumentumokat kaptak. David Vladeck, a Georgetown Egyetem jogi professzora, és a peranyagot vizsgáló jogász- és történészbizottság vezetője szerint mindez megerősíti, hogy David Greenglass vallomása teljesen a fantázia szüleménye.

A most közzétett peranyagból négy tucatnyi további vallomás is megismerhető, akik közül aztán csak négyen tanúskodtak a perben. Ezek között van egy olyan férfi és egy nő anyaga is, akik bár tanúskodtak az esküdtszék előtt, ám mivel az FBI szerint szovjet ügynökök voltak, a bíróság előtt már nem szólalhattak meg.

Őket ennek ellenére sosem vádolták meg, és az is érdekes, hogy szinte semmilyen információt nem kérdeztek tőlük az ügyben, vagyis meg sem próbálták kikérdezni a tényleges szovjet ügynököket, akik tényleg lophattak államtitkokat. Ezek pedig nem voltak jelentéktelenek, hiszen közéjük tartozott például az a közelségi gyújtószerkezet, amelynek köszönhetően a szovjetek le tudták lőni az U-2-es amerikai kémrepülőgépet.

Az amerikai kormányzatnak arra is voltak bizonyítékai, hogy a Rosenberg-csoport adta át a szovjeteknek egy légvédelmi és egy földi radar, a légvédelmi fegyvereket irányító analóg számítógépek titkát, valamint az első sugárhajtású repülőgépmotor tervrajzait.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár