2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Ukrán nacionalisták miatt tiltakoznak az orosz zsidók

2008. július 30. 12:52

Az orosz zsidó közösség hétfőn tiltakozott amiatt, hogy Viktor Juscsenko ukrán elnök felavatott egy képtárat, ahol Roman Suhevics ukrán nacionalista portréja is látható.

Az Oroszországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (FEOR) arra reagált, hogy szombaton megnyitottak Kijevben egy híres emberek arcképeit bemutató galériát, s a képek között van Roman Suhevicsnek, az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) egyik vezetőjének a képmása is. Suhevics 1943-tól 1950-ig a szovjethatalom ellen harcolt Nyugat-Ukrajnában.

Suhevics egy tavaly kiadott bélyegen

A FEOR közvetetten szorgalmazta, hogy elemezzék, milyen kapcsolatokat ápoltak az UPA harcosai a nácikkal, s milyen szerepet játszottak a zsidók kiirtásában, mert mindezek nélkül "kultuszuk a politikai bátorságnak és a történelem józan értékelésének a hiányáról tanúskodik."

Lengyelország és Oroszország a mai napig zsidók elleni atrocitások elkövetésével vádolja a Ukrán Felkelő Hadsereget. Az UPA elutasítja azt a szovjet történészi megállapítást, amely szerint több más nacionalista mozgalomhoz hasonlóan együttműködtek volna a nácikkal. Kitartanak amellett, hogy az első időben üdvözölték ugyan a Szovjetuniót lerohanó németek érkezését, de utána gyorsan hadat üzentek nekik.

Juscsenko elnök több alkalommal szorgalmazta az egykori nacionalista harcosok és a Vörös Hadsereg ukrajnai veteránjainak megbékélését.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár