2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pinochet ölette meg Chile korábbi elnökét is

2008. július 29. 15:08

Eduardo Frei chilei ügyvéd halálának körülményeit most újra vizsgálják, mivel új bejelentések szerint valójában meggyilkolták.

Egy törvényszéki orvos szakértő szerint, mivel Frei szembefordult Pinochettel, a tábornok-diktátor ölette meg egy Eugenio Berrios nevű kutatóorvos közreműködésével, aki a rettegett titkos szolgálat, a DINA embere volt. Ő adta be Freinek a halálos injekciót.

Frei szavazásra buzdít

Berrios azzal nyerte el felettesei bizalmát, hogy részt vett a Condor-akcióban, amely a dél-amerikai juntákkal szembenállók megsemmisítésére irányult. Berrios specialitása a méreg volt. Kikísérletezett egy halálos szert, amelyet illatszeres flakonból kellett az áldozatra spriccelni. Orlando Letelier-vel, Salvador Allende külügyminiszterével kellett volna eredetileg így végezni, de a tervet félretették és gépkocsijába helyezett pokolgéppel gyilkolták meg.

A robbanószerkezetet is Berrios készítette. Az orvos Frei megölése után is részt vett sok piszkos hadműveletben, de később, a demokrácia erősödésével egyre kényelmetlenebbé vált megbízói szemében, akik attól féltek, hogy majd tanúskodni fog. A doktort 1991-ben tüntették el. Először Uruguayba vitték, ahol gyakorlatilag fogoly volt. Onnan 1992-ben sikerült megszöknie, és a rendőrség segítségét kérnie. Az uruguayi szervek azonban visszaadták a DINA-nak.

1995-ben mégis Uruguayban találták meg egy tengerparti strandon két pisztolygolyóval a testében. A DNS-vizsgálat állítólag igazolta, hogy valóban az ő holttestéről van szó. A DINA volt vezetője azonban nemrég azt nyilatkozta, hogy Berrios él, és az amerikaiaknak dolgozik.

Az eset kivizsgálásával megbízott Alejandro Madrid, a chilei legfelsőbb bíróság tagja óvatosan reagált. Szerinte még korai új következtetéseket levonni - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár