2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Felújítják a Babits-villát Esztergomban

2008. július 20. 14:51

Bezár az esztergomi Előhegyen található Babits-villa, mivel felújítják az épületet; restaurálják többek között a nevezetes autogramfalat is.

A szoba-konyhás házikót Babits Mihály feleségével, Török Sophie-val 1924-ben nyaralónak vásárolta. A mostani felújítással a költő születésének 125. évfordulójára, november 26-ára szeretnének elkészülni - tette hozzá Horváth István.

Az egyszerű nyári lakot a költő és felesége folyamatosan bővítette, úgy, ahogy Arany Jánostól idézi Babits: "Nem is úgy épült, hogy századokig álljon, csak múló tanyául, mint a fecskefészek". A házaspár tizenhárom nyarat töltött itt, a költő több jelentős alkotása is a villában született, a fasizmus borzalmai ellen tiltakozó, lelkiismereti műve, a Jónás könyve is "esztergomi".

Babits az autogramfal ötletét egy helybéli barátjától vette. A költő és felesége azonban cenzúrázta az aláírásokat. Mint azt a kor híres konferansziéja, Nagy Endre később elárulta, a nem kedvelt, vagy irodalmilag kevéssé becsült vendégeknek puhább rajzszenet adtak, majd a nevet letörölték a falról, míg a megőrzésre szánt szignókat Török Sophie saját kezűleg konzerválta freskófestékkel.

Az 1960 óta védett ház aláírásfalát a restaurátorok korábban műanyag lapra kasírozták, most megerősítik a rétegeket. Az épület teljes rekonstrukciójára a múzeum pályázaton nyert tízmillió forintot, a felújítást Esztergom önkormányzata további 12 millió forinttal támogatja.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár