2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem hallgatják ki Gorbacsovot és Thatchert Varsóban

2008. július 2. 15:14

Folytatódhat a per Wojciech Jaruzelski tábornok, volt lengyel elnök és társai ellen, mivel egy fellebbviteli bíróság hétfőn felülbírált egy korábbi utasítást a vád kiegészítéséről.

A vád az, hogy Jaruzelski és társai a rendkívüli állapot 1981-es bevezetésekor fegyveres bűnszövetkezetet irányítottak, és bűncselekményeket követtek el.

Fotó: Getty

Az alsóbb fokú varsói körzeti bíróság májusban utasította a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) ügyészi részlegét, hogy "a nyomozati anyag jelentős hiányosságai" miatt állítson fel egy történész szakértői bizottságot, kérjen ki anyagokat külföldi levéltáraktól, továbbá újabb tanúkat is meg kell hallgatnia: a korszak vezető politikusait, köztük Mihail Gorbacsov egykori szovjet pártfőtitkárt, Margaret Thatcher volt brit miniszterelnököt, Helmut Schmidt egykori német kancellárt, Alexander Haig volt amerikai külügyminisztert és Zbigniew Brzezinski politológust, Jimmy Carter volt amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadóját.

A hétfői döntés szerint az összegyűlt bizonyítékok elegendőek a per lefolytatásához, ráadásul az alsóbb fokú bíróság egyes utasításai irreálisak voltak. A vádlottak tagjai voltak az úgynevezett Nemzeti Megmentés Katonai Tanácsának (WRON) és a lengyel Államtanácsnak, mely 1981. december 13-ra virradóra hivatalosan bevezette a rendkívüli állapotot Lengyelországban a Szolidaritás független szakszervezet által vezetett ellenállás elfojtására. Jaruzelski később, 1989-ben államfőként megosztotta a hatalmat az antikommunista ellenzékkel, és 1990 végén távozott Lengyelország éléről.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár