2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Döbbenetes jelenetek a Halál Angyalának tetteiről

2007. április 13. 14:44

Josef Mengeléről idős emberek vallanak, akik gyermekként találkoztak vele, de szerencséjük volt, és túlélték a túlélhetetlent - a megrázó képekben bővelkedő adást április 13-án láthatjuk.

A Halál Angyala. Egyszerűen csak így hívták az auschwitzi fogolytáborban Josef Mengelét, aki nem véletlenül vált a leghírhedtebb SS tisztté. Személyét a mai napig valóságos ördögi rejtély övezi. Kegyetlenségei miatt sokan egyenesen magával Adolf Hitlerrel azonosítják.Mengele 1943-ban érkezett Auschwitzba, hogy az ikerszületések titkát kutassa. Fanatikus kísérletezései során semmitől sem riadt vissza. Volt, akiknek összevarrta vénáit, hogy mesterségesen sziámi ikrekké tegye őket. Érdekelték a szemszínnel kapcsolatos vizsgálatok is. Előfordult, hogy páciensei szemének színét úgy akarta megváltoztatni, hogy kék festéket fecskendezett bele. Ez azonban legtöbbször csak fájdalomhoz és vaksághoz vezetett.

Mengele nemcsak kísérletei miatt vált Auschwitz és a holocaust szimbólumává. Teljhatalmát demonstrálva ugyanis közvetlenül is gyilkolt. A szelektálások során emberek ezreit küldte egyetlen kézmozdulattal a halálba. 1945 januárjában hagyta el az auschwitzi haláltábort. A háború utáni években Németországban bujkált, majd hamis papírokkal Argentínába és Brazíliába szökött. A Halál Angyala, vagy ahogy mások nevezték, Dr. Auschwitz, soha nem került bíróság elé.

A Múlt-kor adásában megrázó képeket is láthatunk és túlélők mesélnek az ép ésszel túlélhetetlennek gondolt helyzetekről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Fizessen elő most kedvezményesen!
Bezár