2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Nemzeti komplexusok nehezítették a szudétanémet-kérdést

2007. január 22. 13:15

A közép-európai térség egyik komoly emlékezet-politikai terhe a szudétanémetek második világháború utáni kitelepítése-kiűzése Csehország területéről.

Több száz éves kultúra volt

A kérdés a kommunizmus évtizedei alatt tabutémának számított, a rendszerváltás után pedig Németország és Csehország között néha komoly feszültségeket okozott. Az utóbbi idõben azonban cseh fiatalok jelentettek meg könyveket a szudétanémet világ megsemmisülésérõl, és az ott élõ csehek és németek háború utáni sorsáról. Beszédes és találó a fiatal kutatók által 1998-ban létrehozott nonprofit szervezet elnevezése: `Antikomplex`.

Szudéta táj 1919-ben

Az alapítók szerint a csehek németekkel kapcsolatos problémái és a saját történelmükkel szembeni önkritika gyengesége az önbizalom hiányából fakad. "Van egy olyan komplexusunk, hogy mi egy kis nemzet vagyunk, és így van bennünk egy érzés hogy a hibáinkról nem beszélhetünk kritikus hangon, mert ez még gyengébbé és kisebbeké tesz minket. Ez egyfajta belső komplexus. Mi harcolni szeretnénk ez ellen a komplexus ellen, mert valójában egy gazdag múlttal rendelkező ország és társadalom vagyunk (...) és így saját hibáinkról is beszélnünk kell, azokról a dolgokról melyek rosszul sikerültek a történelmünkben, és be kell mutatnunk országunk német történelmét mert ez is része a kultúránknak. Ezek a kultúrák kapcsolódnak egymáshoz."

A Szudétavidék német és cseh világáról a kutatók nemrég két átfogó könyvet jelentettek meg. "Az eltüntetett Szudétaföld" ("Das verschwundene Sudetenland - Zmizele Sudety") címet viselő könyv célja - a szerző, Ondrej Matejka megfogalmazásában - bemutatni az olvasónak, hogy "volt egy nagy civilizáció, a szudétanémetek eltűnt civilizációja, egy többszáz éves civilizáció, és ez a civilizáció, ez a kultúra a háború után egyszerűen eltűnt."

és 2005-ben

A könyv szemléletes képeken mutatja be a 20. század alatt történt változásokat, ahogy az első világháború előtt még élettel teli falvak helyén mára néha csak erdők-mezők találhatóak. Látható és átélhető, hogy a házak, az emberek, és így az általuk képviselt kultúra is eltűnt. A cél elsősorban - ahogy ezt a szerző hangsúlyozza - nem puszta nosztalgiázás egy letűnt világ után, hanem a cseh olvasók figyelmének felkeltése: talán van még valami ebből a világból, mely a csehekhez is köződik, és amelyet érdemes ismerni és fenntartani maguknak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár