2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Vissza a nőket a történelembe!

2003. október 2. 11:27

Az Egyesült Államokból kiindult gender studies az elmúlt három évtizedben radikálisan új szempontok szerint problematizálta és tematizálta újra jószerivel az egész történelmet. A hatvanas-hetvenes évek nőpárti politikai mozgalmai jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy a történészek belássák: a nők tudása és tapasztalata eddig vajmi kevés szerepet játszott a történetírásban.

A Balassi Bálint Intézet, a k-education Austria és az Osztrák Kelet- és Délkelet-Európa Intézet együttműködésben a Fővárosi Pedagógiai Intézettel meghirdeti `A gyerekkor és a férfiak-nők történetének tanítása a középiskolákban` című két modulból álló akkreditált továbbképzését történelemtanárok és történelem szakos hallgatók számára.

A "gyermek" és a "gyermekkor" értelmezése még ma is meglehetősen egysíkú. A gyereket, éppúgy, mint korábban a "nőt" vagy a "családot" állandó és mozdulatlan egységnek tekintették. A társadalom a családfőt, a homo oeconomicust - aki természetszerűen férfi - tekinti a gyermek helyett szerződőképes félnek.

Ha a nőkre igaz, hogy nem voltak láthatók a történelemben, és a férfiak uralta hatalmi viszonyok megtagadták tőlük az önálló cselekvés, az érdekérvényesítés lehetőségét, akkor fokozottan igaz ez a gyerekekre is. Ugyanakkor az elmúlt száz évben a gyerekek jogainak meghatározása és érvényesítése, éppenúgy, mint a nők jogaiért folytatott küzdelem, időleges korlátai ellenére önmagában is sikertörténet.

A továbbképzés időpontja:

1. modul: 2003. nov. 13-15. (Cs du.-Szo du.)

2. modul: 2003. nov. 27-29. (Cs du.-Szo du.)

A jelentkezés határideje: 2003. október 3. (A pályázókat 2003. október 24-ig értesítik jelentkezésük elfogadásáról.)

Költségek: A továbbképzés minden résztvevő számára (a vidékiek számára a szállás is) ingyenes. Az étkezés költségeinek fedezésére jelenleg támogatókat keresünk; ha nem találunk, a résztvevők kb. napi 1.000 Ft étkezési költséggel számolhatnak.

A részletes információk és a jelentkezési lap innen letölthető.

A képzés a "Gyerekkor a múltban. 19-20. század", illetve a "Nők és férfiak a múltban. 19-20. század, Kiegészítő anyag a középiskolák számára" című kötetek "A történelem és a történelem tanítása Dél-Kelet-Európában" elnevezésű projekt során, a Délkelet-Európai Stabilitási Paktum keretében jöttek létre, amelyben Törökország, Szlovénia, Magyarország, Románia, Macedónia, Bosznia-Hercegovina, Albánia, Bulgária és Jugoszlávia vettek részt. A délkelet-európai országok történelem-oktatásának közös jellemzője, hogy nagyobb hangsúlyt fektet a nagyhatalmak történetének tanítására, mint a szomszéd népekére, gyakran a korábbi sztereotípiákat erősíti és egyoldalúan politikatörténeti jellegű. A "másikról" kialakított negatív történeti kép árnyalása nem mehet egyik napról a másikra, ezért a régió politikai stabilitása és demokratizálása érdekében olyan történelem-oktatási segédanyag készült, amely az eddig elhanyagolt, közös társadalom és kultúrtörténeti kutatásokra épül. A kötetek segítenek abban, hogy az egyes országok saját nemzeti történelmét a környező országok történetéhez kapcsoljuk, hiszen a feldolgozott témák a közös kulturális örökséget mutatják be.

Kapcsolódó rendezvények:

November 19. 18.00 - Luisa Passerini: A nők, a feminizmus története - a Balassi Kiadó Feminizmus és történelem sorozatában megjelenő kötet bemutatója az Olasz Kultúrintézetben (1088. Budapest, Bródy S. u. 8.)

November 27. 14.00 - "Házastárs, munkatárs, vetélytárs? A nemi szerepek változása a családban, a munkahelyen és a közéletben a XX. századi Magyarországon" címmel közös kerekasztal a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Innovációmenedzsment és Technikatörténet Tanszék és a Politikatörténeti Intézet Kht. által rendezett konferenciával, valamint a MTT Nőtörténeti és a társadalmi nemek története szakosztályának megalakulása

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár