2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

18 kiváló állapotban megmaradt, hátborzongató holttest a történelemből

2018. július 27. 11:58 Múlt-kor

George Mallory (1886-1924), Tibet

A történelem egyik elfeledett úttörőjének teste arccal lefelé fekszik az Everest északi oldalán: George Mallory 1924-ben társával, Andrew Irvine-nal megkísérelte a lehetetlent: meghódítani a világ legmagasabb hegycsúcsát. Utoljára a csúcstól függőleges magasságban 245 méterre látták élve a két férfit, sorsuk 75 éven keresztül rejtély maradt, csupán egy jégcsákány (vélhetően Irvine-é) és egy üres oxigénpalack került elő útvonalukról.

1999-ben aztán egy, a két hegymászó maradványait kereső expedíció néhány óra alatt megtalálta Mallory holttestét, körülbelül 300 méterrel a jégcsákány helye alatt. Mallory holttestének dereka körül kötélrántás által okozott sérülést találtak, körülötte pedig egy mászókötél maradványait, ami arra enged következtetni, hogy Mallory és Irvine egymáshoz voltak kötözve, amikor valamelyikőjük megcsúszott. Irvine holtteste a mai napig nem került elő, bár többen is állították már, hogy látni vélték.

Mallory teste tökéletes állapotban maradt meg. Egyedül ruhája volt rossz állapotban, az évtizedek folyamatos szélfúvásainak köszönhetően. A holttest arcáról sosem készült kép, megtalálói szerint komor volt az arckifejezése. Mivel Mallory testétől nem messze megtalálták az ő jégcsákányát, többen arra következtettek, meg tudta állítani saját esését, a homlokán talált súlyos sebet azonban akár a csákány is okozhatta. A kutatóexpedíció tagjai egy sziklarakást emeltek sírhely gyanánt Mallory teste fölé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A szovjet rendszer alatt évente cserélték Lenin öltönyét, ma ezt ötévente teszik megEva Perón az eljárás hatására gyakorlatilag viaszfigurává változottDr. Pedro Ara Evita tartósított holttetével 1952-ben.Rosalia a katakombák leglátogatottabb múmiájaA Rosalia testéről készített röntgenfelvételen látszik, hogy agya és belső szervei megmaradtak, de összezsugorodtakA hercegnő testének állapota a valaha volt legteljesebb képet nyújtja a tudósok számára egy ókori ember egészségéről: túlsúlyos volt, derékfájdalmai voltak, érrendszere és szíve rendkívül rossz állapotban voltak.Ajkai összezsugorodtak és visszahúzódtak, nyelve azonban feldagadt, így kiáll a múmia szájábólLa Doncella adja az eddigi legteljesebb képet arról, hogyan öltözködtek az inkákA meditáció közben elhunyt láma arckifejezése rendkívül békésSzent Bernadett üvegkoporsójábanTorrington egyik társa, John Hartnell holtteste is jó állapotban maradt megRitka, hogy egy múmia mellett megtalálható legyen minden tárgy, amellyel eltemettékMallory törött jobb lábából következtetni lehet az esés súlyosságáraA jádegyűrűA múmia koporsója barna folyadékkal volt tele, amely megőrizte a holttestetÖtzi még felfedezése helyénTutanhamon digitális arcrekonstrukciója és a múmia feje. A világ leghíresebb múmiája nem tartozik a legjobb állapotúak közé.Howard Carter vizsgálja Tutanhamon szarkofágjátA befont haja közt található ősz szálak igen stresszes életről árulkodnakMiután szent ereklyévé nyilvánították, Ityigilov múmiáját a szabadba helyezték, ahol a mai napig tartják

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár