2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

1500 éves viking nyílhegy került elő az olvadásnak indult norvég gleccserből

2020. március 12. 09:54 Múlt-kor

A Norvégia déli részén található Jotunheimen-hegység éghajlatváltozás következtében olvadásnak induló gleccsereit tanulmányozta egy kutatócsapat, amikor sok egyéb érdekes tárgyi lelet mellett egy másfél ezer éves viking nyílhegyre bukkantak.

A Skandináv-hegységrendszer részének számító Jotunheimen népszerű célpont a kirándulók és a hegymászók körében. Norvégia legmagasabb hegycsúcsai közül közel 250 itt található. A helyszín gleccserolvadásait tanulmányozta az elmúlt hetekben, hónapokban egy csapat, amely több mint kétezer régészeti leletet is összegyűjtött a környékről. A legérdekesebb egy 1500 éves, a „skandináv vaskor” idejére datálható viking nyílhegy volt.

A 17 centiméter hosszúságú, 30 grammos lelet igen jól megőrződött a jég fogságában, 1800-1900 méterrel a tengerszint felett, ám a már a Jotunheimenben is tetten érhető éghajlatváltozás következtében most „kiszabadult” fagyos ketrecéből.

A szakembergárda egyik régésze, Shoshi Parks elmondta, hogy Közép-Norvégia ezen vidékén három nemzeti park is található, ám a Jotunheimen vidéke vitathatatlanul a leglátványosabb, Észak-Európa két legmagasabb pontja, a több mint 2400 méter magas Galdhøpiggen és a Glittertind is itt van.

Az elmúlt években a norvég gleccserek olvadása drámai módon felgyorsult, amiért a szakértők szerint egyértelműen a melegebb hőmérséklet tehető felelőssé. Habár az éghajlatváltozás azt is jelenti, hogy a régészeknek könnyebb hozzáférniük a fagyos múlt emlékeihez, azzal is fenyeget e helyzet, hogy ezen leletek megsemmisülnek, ha nem kerülnek időben felfedezésre és szakértő kezekbe.

„Igen gyors olvadást tapasztaltunk a működési területünkön. Az emberi történelem apró darabkái fordított időrendben olvadnak ki” – magyarázta a CNN-nek Lars Pilø, aki szintén a kutatócsapat tagja. A szakemberek többek között találtak már vadászszerszámokat, ruhaanyagokat, bőrt, egyéb textilt és agancsokat, de egy, a viking korból származó hótalpat is, amelyet a lovak számára készítettek. A több mint kétezer tárgy közül a legrégebbi hatezer év körüli volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár