2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény Sztálinról

2017. október 25. 12:57

A fiatal Sztálin – aki később, a Szovjetunió vezetőjeként a legnagyobb felelőse volt az Ukrajnában kitört éhínségért, amely során több millió ember vesztette életét – romantikus költeményeket írt, és Soselo néven adta ki verseit.

1. Habár legalább 20 millió ember haláláért volt felelős, a szovjet vezetőt (1878-1953) kétszer is jelölték a Nobel-békedíjra, mégpedig 1945-ben és 1948-ban a második világháború befejezéséért tett erőfeszítései miatt.

2. Joszif Visszarionovics Dzsugasvili néven született, a Sztálin nevet (jelentése: acélember) valószínűleg a harmincas éveiben vette fel, hogy nagyobb benyomást keltsen az emberekre. Az illegalitásban töltött éveiben a Koba álnevet használta.

3. A cári Oroszország romjaiból szuperhatalmat építő vezér grúz származású volt, az orosz vodka helyett is inkább a grúz borokat szerette, ám hagyományos orosz ételeket fogyasztott.

4. Sztálinnak rövidebb volt a bal karja, amit a hivatalos fotókon rendre rejtegetni próbált. Testi fogyatékosságát 12 éves korában, egy lovaskocsi-balesetben szerezte.

5. A fiatal Sztálin – aki később, a Szovjetunió vezetőjeként a legnagyobb felelőse volt az Ukrajnában kitört éhínségért, amely során több millió ember vesztette életét – romantikus költeményeket írt, és Soselo néven adta ki verseit.

6. A grúz egyenesen rajongott az amerikai westernfilmekért, amelyeket a magán filmszínházában tudott megcsodálni. Mindemellett imádott kertészkedni, valamint a rajzolásnak is hódolt. A pornográf stílusjegyeket magán viselő, meztelen férfiakat ábrázoló rajzainak autentikus voltát hivatalosan is megerősítették, orosz pszichológusok pedig azóta már azt is megállapították, hogy e művekben a homoszexualitásnak nyoma sincs.

7. A náci Németország romba döntője mindössze 165 centiméter magas volt. A „kis fecskendő” – ahogyan Truman hívta őt a háta mögött – gyakran viselt magasított sarkú cipőket, hogy a fotókon ne tűnjön olyan aprónak.

8. Sztálin arról is híres volt, hogy előszeretettel manipuláltatta a fotókat, ha esetleg olyan személy mellett mutatkozott rajta, aki időközben elvesztette kegyeit, nyomban eltávolíttatta őt a fényképről.

9. Jakov Dzsugasvili, a diktátor legidősebb fia német fogságba került a második világháború idején. Sztálin nem volt hajlandó kifizetni érte a váltságdíjat, így a fiú egy náci koncentrációs táborban hunyt el, öngyilkos lett. Korábban is próbált önkezével véget vetni életének. Egy alkalommal, amikor sikertelenül próbálta magát fejbe lőni, Sztálin, aki a pisztolylövés után lépett be a szobába, csak annyit mondott: „ Még arra sem képes, hogy egyenesen lőjön.”

10. A pártvezért egyik orvosa szerint Sztálin ateroszklerózisban szenvedett, amely betegség az agyban lévő artériák megkeményedésével jár, mindez pedig jelentősen hozzájárulhatott paranoiájához és milliók életét követelő, kegyetlen döntéseihez.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár