2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

10 tény a vasút történetéről

2021. március 10. 13:21 Múlt-kor

MÁV-gőzmozdony a Simplon Orient Express-vonalán, 1929
MÁV-gőzmozdony a Simplon Orient Express-vonalán, 1929

1. 1825. szeptember 27-én nyitották meg a világon az első közforgalmú, menetrendszerű vasutat Angliában, Stockton és Darlington között. A 14 kilométeres vonalon elsőként George Stephenson gőzmozdonya, a Locomotion haladt végig, utasokkal és szénnel megrakott szerelvényt vontatva. A gőzmozdony óránkénti 24 kilométeres csúcssebességre volt képes.

2. A vonat megjelenése előtt a briteknél nem azonos módon mérték az időt: Bristol például 10 percet késett a greenwichi középidőhöz képest. A vonat megjelenése után szükség volt az egységesítésre, de csak 1855-re tért át a települések nagy része a GMT-re.

3. A londoni parlamentben az 1820-as években a személyek vasúti szállításáról szóló vitában a gőzmozdony ellen olyan érvek is elhangzottak, miszerint az emberek bele fognak őrülni a 10 mérföldes sebességbe.

4. Az első amerikai gőzmozdony, a Tom Thumb 1830-ban elveszített egy ló vontatta kocsikkal szembeni versenyt. A műszaki hiba okozta kudarc ellenére a vonat innentől kezdve az amerikai piacra is betört. Az USA-ban a vasútvonalak hossza 1916-ban érte el a csúcspontot: 250 ezer mérföldnyi (400 ezer km) vasútvonal szelte át Amerikát, ami nagyobb, mint a Föld és a Hold közötti távolság.

5. George Pullman kényelmes vagonjai borsos áruk miatt sokáig nem érdekelték a vonattársaságokat, ám miután 1865-ben Abraham Lincoln holttestét többek között egy Pullman-kocsival felszerelt vonat szállította szerte az USA-ban, az üzlet is beindult. Pullman arról is ismertté vált, hogy a magáncégek körében az ő vállalatánál dolgozott a legtöbb fekete a polgárháború utáni időszakban.

6. Charles Dickens 1865-ben túlélt egy vonatbalesetet. A munkások elnézték a menetrendet, és az írót, valamint szeretőjét és annak anyját szállító vonat Staplehurst közelében a hiányzó sínrészletek miatt kisodródott, és egy völgyben landolt. 10 ember meghalt, 49 pedig megsérült. Az író a túlélők között volt.

7. 1869. április 28-án a Utah és Kalifornia közötti vasútvonal, a Central Pacific Railroad építésénél dolgozó ír és kínai munkások egy nap alatt 10 mérföld (16 km) sínt fektettek le, ami hatalmas rekordnak bizonyult.

8. 1890-ben Luke Livingston Macassey mérnök a skóciai Stanraer és az írországi (ma Észak-Írország fővárosa) Belfast között víz alatti vasútvonalat tervezett a közlekedés meggyorsítása érdekében. A tervvel komolyan számoltak, de végül nem valósult meg.

9. 1907-ben Jesús García vasúti fékező a saját élete feláldozása árán megmentette Nacozari mexikói település életét, amikor egy dinamittal megpakolt, égő vonatot a várostól hat kilométerre vezetett, ahol a szerelvény végül felrobbant.

10. 1938-ban az A4-es osztályba tartozó, angol Mallard nevű lokomotív 202,8 km/h-s sebességgel száguldott, amely a gőzmozdonyok között mindmáig rekord. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár