2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 elképesztő történet kémekről és hírszerzőkről

2024. február 21. 19:05 Múlt-kor

5. A baráti ellenség

Az izraeli titkosszolgálat, a Moszad egyik embere, bizonyos D ügynök fura élethelyzetben találta magát. 1974-ben érkezett Bejrútba, hogy megfigyelje az 1972-es müncheni olimpián 11 izraeli sportoló haláláért felelős Fekete Szeptember palesztin terrorcsoport műveleti vezetőjét, Ali Hasszán Szalamehet. A Moszad ügynökei 1973-ban a norvégiai Lillehammerben egy ártatlan marokkói pincért öltek meg Szalameh helyett, így még egy hibát nem követhettek el. D ügynök szigorú utasítást kapott: nem léphet kapcsolatba a célszeméllyel, pusztán megfigyelnie kell őt.  Az élet persze fura rendező: Szalameh, aki a Beirut International Hotel edzőtermében személyi edzőként dolgozott, oktató szándékkal megszólította a haspréseket helytelenül végző D ügynököt.

Az instruktor beszédbe elegyedett D-vel és az oldott hangú párbeszéd azzal végződött, hogy Szalameh elhívta D-t fallabdázni. A közös sportolásból barátság lett, a megközelíthetetlen Szalameh, akire több testőr is vigyázott még a feleségét is bemutatta D-nek, aki négy év alatt rengeteg összejövetelen bulizott a palesztin terroristával és gyakorlatilag mindent megtudott Szalamehről, például azt is, hogy reggelente milyen úton hagyja el a lakását. A pontos útvonal birtokában Szalamehet és testőreit 1979 januárjában sikerült egy autóba rejtett bombával likvidálni, amit akkor hoztak működésbe, amikor Szalameh gépkocsija elhajtott mellette. D az évek alatt valóban megkedvelte Szalamehet, de tudta, hogy barátjának meg kell fizetnie Münchenért.

6. A lelkiismeretes KGB-ügynök

Az első bejegyzett radiológiai támadást a szovjet titkosszolgálat, a KGB követte el Frankfurtban. Az áldozat Nyikolaj Hohlov volt KGB-ügynök volt, akit 1954-ben azzal bíztak meg, hogy likvidálja az Oroszországgal Együtt Érzők Nemzeti Bizottsága nevezetű emigráns szervezet vezetőjét, Nyikolaj Okolovicsot. Hohlovnak egy speciális, pisztolyként funkcionáló cigarettatárcát adtak, amely egy gombnyomásra mérgező kálium-cianiddal töltött golyót küldött a célszemély testébe. Hohlovot a felesége lebeszélte az akcióról, mondván, hogy amire készül, gyilkosság és ő nem hajlandó egy gyilkossal élni. Az asszony szavainak hatására Hohlov Frankfurtban kipakolt Okolovicsnak. A KGB sem maradt rest, Hohlov otthon maradt feleségét büntetésből négy évre a Szovjetunió egyik távoli vidékére száműzték, Hohlovot pedig 1957-ben radioaktív polóniummal próbálták megölni, sikertelenül.

7. Gyanús nyelvű japánok

A második világháború csendes-óceáni hadszínterén szolgáló amerikai katonák egy igen egyedi módját választották, annak, hogy kiszűrjék az ellenőrző pontokon átszivárogni kívánó, amerikai egyenruhába bújtatott ázsiai vagy filippínó fizimiskával rendelkező japán kémeket. A gyanús egyéneknek ugyanis ki kellett ejteniük a furcsa hangzású „lollapalooza” szót, amelyet a japán anyanyelvűek, ha nem trenírozták őket csak „roraparozának” ejtettek.

8. Bedrótozott macskák

A CIA az 1960-as években „Acoustic Kitty” (akusztikus cicus) fedőnév alatt macskákat mikrofonozott be, hogy azokat a Kreml és különböző szovjet követségek közelében elengedve hasznos információkat szerezzenek. Az állatorvosoknak mindössze egy órás műtétre volt szükségük ahhoz, hogy egy apró mikrofont operáljanak a háziállatok hallójáratába, illetve egy rádióadót helyezzenek el a koponyalapjuknál, és egy vékonyka antennát is elrejtsenek az állatok bundájában. A projektet azonban 1967-ben leállították, mert a macskák túl öntörvényűek voltak és képtelenség volt őket beidomítani arra, hogy megközelítsék a célobjektumokat.

9. Robbanó szén

A déli konföderációs erők titkosszolgálata az amerikai polgárháború alatt egy speciális, kinézetre egy közönséges széndarabnak tűnő bombát készített, amivel aztán az északi unionisták hajóit próbálták megsemmisíteni. A bomba, miután belapátolták a kazánba, felrobbant és tönkretette azt. Egyes esetekben a detonáció olyan súlyos volt, hogy likvidálta a személyzetet és a hajót is elsüllyesztette.

10. A szitakötő drón

A macskák mellett a CIA egyéb, varázslatos szerkezetek megalkotásával próbált értékes információk birtokába jutni. A hírszerző ügynökség fejlesztési osztályán az 1970-es években létrehozták az első kém drónt, amely megszólalásig hasonlított egy szitakötőre. A „rovarkopter” szárnyait oszcillátorral működtették, de a fejlesztést leállították, amikor kiderült, hogy a szerkezet oldalszélben kontrolálhatatlanná válik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Chevalier d’Éon
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár