2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Halhatatlan lesz a világháborús medve

2013. május 2. 15:08

A neves brit történész, Norman Davies is üdvözölte, hogy immáron - a skóciai Edinburgh után - Krakkó városa is szobrot kíván emelni a lengyelek világháborús hőse, Wojtek emlékére.

„A lengyel történelem sokszor nagyon tragikus és az érzelmeken alapul; olyan, mintha az emberek némi pátosszal a hangjukban beszélnének róla. Ez azonban egy szívmelengető, meleg, emberi megközelítése a témának” – nyilatkozta a szoborállítással kapcsolatban Davies a lengyel állami rádió angol nyelvű kiadásának a krakkói városházán tartott sajtótájékoztatón. „Wojtek története nem csak arról szól, hogy volt egy medve, aki a hadseregben katona lett. Ő több mint százezer embert szimbolizál, azon emberek csoportját, akik kijöttek a sztálini Szovjetunióból” – utalt a történész az 1941-es amnesztia után megszerveződött II. lengyel hadtestre.

Wojtek (lengyelül vidám harcost jelent) a hadsereghez kölyök korában érkezett, és gyorsan a 22. hadtest kabalája lett. A sivatagi összecsapások alatt nem csak a harcokban vetették be, de szórakoztatta is a katonákat. Legemlékezetesebb csatája az 1944-es monte cassinói ütközet volt, ahol a tüzérek ellátásához szállított hadianyagot. A háború után a hadtestet Huttonba delegálták, majd 1947-ben a medve az edinburghi állatkertbe került. Bajtársai – a beszámolók szerint – valósággal zokogtak, amikor búcsút vettek tőle. Wojtek 1962-ben múlt ki, 22 évesen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár