2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megnyitják Beckó felújított várát

2012. május 18. 15:27 MTI

Kétéves felújítást követően szombaton megnyitják a nyilvánosság előtt Beckó várát - adta hírül a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség pénteken.

"Néhány apróságtól eltekintve - amelyeket már a nyitva tartás idején is be lehet fejezni - a vár készen áll arra, hogy megnyissuk a nagyközönség előtt" - nyilatkozta Karol Pavlovic, Beckó polgármestere. Hozzátette: a vár felújítása 2,46 millió euróba került, ennek 95 százalékát európai uniós és költségvetési forrásokból sikerült előteremteni. Rámutatott: most, hogy a felújítás első szakaszát sikerült lezárni, évente 50-60 különböző rendezvényre kerül majd sor a várban.

A várat ünnepélyes keretek között nyitják meg a közönség előtt, az odalátogatókat lovagi torna, íjászverseny és egy egész sor, a vár keletkezésének idejét bemutató rendezvény várja. Beckó vára az egész idei szezonban - október 15-ig - minden nap, este hatig tart majd nyitva.

A vár rekonstrukciójának keretében felújításra került az építmény fő védelmi bástyája és a várudvar is, valamint egy új, a várhoz vezető út is épült. Ez utóbbit úgy készítették el, hogy a várban való közlekedés a mozgáskorlátozottak számára is lehetővé váljon. A felújítás későbbi szakaszának terveiben egy speciális felvonó megépítése is szerepel, ez majd a felső várat is hozzáférhetővé teszi a mozgáskorlátozottak számára.

Beckó vára (Beckov), Szlovákia egyik legöregebb vára. Vágújhelytől (Nové mesto nad Váhom) nem messze a Vág partján áll, a legenda szerint a XII. században Stibor vajda, udvari bolondjának, Beckónak építtette, innét ered régi magyar neve, a "Bolondóc" is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár