2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egyedülálló karperec egy kánaánita faluból

2010. augusztus 5. 16:55 MTI

Egyedülálló bronz karperec került elő Izrael északi részén, Cefat közelében, ahol egy nagyberuházáshoz kapcsolódó leletmentő ásatások során kánaánita falut tártak fel.

Karen Covello-Paran ásatásvezető régész szerint az igen jó állapotban fennmaradt antik karkötőt vésett minta díszíti, az ékszer "csúcsát" pedig szarvak ékesítik. Az archeológus ismertetése szerint a bronzkorban a szarvak, amelyek a vihar istenének a jelképei voltak, a hatalmat, termékenységet és a törvényt szimbolizálták. Az a személy, aki egy ilyen ékszert megengedhetett magának, nagy valószínűséggel igen tehetős lehetett, és a település "csúcsvezetői" közé tartozott.

"A környéken előkerült műtárgyakon az isteneket és az uralkodókat szarvakkal ékesített koronával ábrázolták a korabeli művészek" - jegyezte meg Covello-Paran, hozzátéve, hogy hasonló karkötőt viszont még sohasem találtak. Az ékszerre egy, a kánaániták korából származó ház feltárása közben bukkantak. Az épületet helyben kitermelt mészkőből emelték - a kikövezett központi udvar körül sorakoztak a lakószobák és a raktárhelyiségek.

A karkötővel együtt egy kánaánita kori kőszkarabeusz is előkerült, amelyet egyiptomi hieroglifák borítanak. Az ókorban a szkarabeuszokat függőként, szerencsehozó amulettként viselték, vagy gyűrűkbe "applikálták" és pecsétnyomóként használták. "A szkarabeusz azt jelzi, hogy a ház lakói kereskedelemmel is foglalkozhattak" - magyarázta az ásatásvezető.

Mint a régész rámutatott, első ízben tárnak fel 3500 éves falut Izrael északi részén: a térségben eddig csak a korabeli nagyvárosokban - Tel-Meggidóban és Tel-Hazorban - végeztek ásatásokat. "Most első ízben van lehetőségünk betekinteni egy ókori falu életébe, amely sokkal összetettebb bizonyult, mint eddig feltételeztük" - emelte ki.

A falu lakosai birkákat és kecskéket tenyésztettek, valamint földműveléssel foglalkoztak. A helyszínen több, bazaltból készített kézi malom is előkerült, amelyek segítségével a búzát őrölték meg. Előkerültek nagyméretű amforák, amelyekben gabonát, bort és olajt tároltak. A régészek meglelték a ház konyháját is a kemencével, cserépedényekkel, kőkésekkel és egyéb eszközökkel, de találtak egy 15 centiméteres bronz varrótűt, meg egy ruhakapcsot is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár