2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az Európai Unió születése: 15 éves a maastrichti szerződés

2007. február 7. 16:00

Tizenöt éve, 1992. február 7-én írták alá az Európai Unió akkori tagországainak állam- és kormányfői az EU eddigi egyik legnagyobb hatású dokumentumát, a maastrichti szerződést.

A gazdasági közösségtől a politikai unióig

Ez a dokumentum hozta létre politikai fogalomként az Európai Uniót a korábbi gazdasági közösségekből, kimondta a közös európai uniós pénz megteremtését, és olyan szövetség létrehozását tűzte ki célul, amelyben a tagállamok mélyebben és szorosabban integrálódnak, és amely államközösségként a korábbinál jóval cselekvőképesebb lesz. A szerződés jelentős része ma már valósággá vált, ugyanakkor a későbbi megállapodásokból még keveset sikerült megvalósítani.
 

Ismerje meg a szerződés részleteit!

Az 1993. november 1-jével hatályba lépett szerződés állította három pillérre az unió működését: a korábbi Európai Gazdasági Közösséget létrehozó szerződésre (amely kibővült a Gazdasági és Pénzügyi Unió kiépítésével, valamint további közösségi politikákkal), az unió jövőbeni közös kül- és biztonságpolitikájára, valamint a bel- és igazságügyi együttműködésre. Az elmúlt másfél évtizedben mindhárom pillér "építésében" jelentős fejlődés következett be, és ez egyértelműen a maastrichti szerződés nélkülözhetetlenségét igazolja.

A maastrichti szerződés deklarált célja volt az akkori gazdasági közösség fokozatos átalakítása politikai unióvá. Ennek megvalósítását szolgálta a tevékenységek "pilléresítése" is. A kül- és biztonságpolitikai együttműködés lényege az akkori elképzelések szerint az EU alapvető érdekeinek és függetlenségének, valamint a közös értékeknek a megőrzése, az unió és a tagállamok biztonságának erősítése, a világ békéjének és biztonságának megőrzése az ENSZ és az EBESZ elveinek megfelelően, a nemzetközi együttműködés fejlesztése, a demokrácia és a jogérvényesítés erősítése és összehangolása az alapvető szabadságjogok és az emberi jogok biztosítása mellett. A bel- és igazságügyek a közös érdekű ügyekre és témakörökre terjedtek ki, mint a menekültügyi és bevándorlási politika, a kábítószerek és a terrorizmus elleni harc.

Ez a szerződés irányozta elő az európai rendőri központ, az Europol létesítését, amelynek az adatgyűjtő és szolgáltató funkciók mellett a nemzeti bűnüldözés és biztonságpolitika segítése, nemzetközi kriminológiai vizsgálatok és bűnmegelőzési stratégia kidolgozása a feladata.

A maastrichti szerződés kinyilvánította az Európai Unió létrejöttét, és hatályba lépésével számos új európai szervezet és intézmény alakult, illetve kapott új nevet, például az Európai Bizottság. A szerződés megállapította az unió további fejlődésének menetrendjét is, megnyitva az utat az északi és keleti bővítés, valamint az intézményes átalakítások megindítása előtt. Akkor még nem volt sejthető, hogy tizenöt évvel később e két folyamat zsákutcához érkezik, amelyet csak egy újabb átfogó egyezmény nyithatna meg.

 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár